Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισλαμικό Κράτος: Τζιχαντιστής αλώνιζε στον… Νέο Κόσμο

Ισλαμικό Κράτος: Τζιχαντιστής αλώνιζε στον… Νέο Κόσμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Azedin Al Fourati, CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, ISIL, ISIS, Αλ Νούσρα, ΕΥΠ - Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νέος Κόσμος, Πρόσφυγες, Συρία, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία,

Αποκαλυπτικές πληροφορίες για το “πέρασμα” από την Ελλάδα Σύρου τζιχαντιστή που αλώνιζε στον Νέο Κόσμο με επίκεντρο το σουνίτικο τζαμί στην περιοχή, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή.

Πρόκειται για τον Azedin Al Fourati που από τραγουδιστής επαρχιακών πόλεων έγινε γρήγορα τζιχαντιστής.

Ο εύσωμος, μελαχρινός άνδρας ηλικίας 40-45 ετών συγκρότησε ένοπλη ισλαμιστική ομάδα με επωνυμία «Jund Al Islam» και τάχθηκε στο πλευρό της Αλ Νούσρα, το τοπικό παράρτημα της Αλ Κάιντα Συρία που πολεμά μαζί με το Ισλαμικό Κράτος.

Την άνοιξη του 2014, έπειτα από επίθεση σε αποθήκη σιτηρών, η ομάδα του αποδεκατίστηκε από Κούρδους μαχητές και ο al Fourati υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη Συρία και να βρει καταφύγιο αρχικά στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα.

Δείτε πως περιγράφει η Καθημερινή την υπόλοιπη πορεία του στην Αθήνα:

Σύμφωνα με πληροφορίες, που κατάφερε να συγκεντρώσει η «Κ», ο al Fourati μπήκε στη χώρα από το ανατολικό Αιγαίο με τη βοήθεια δουλεμπόρου που, στα στέκια των παράνομων μεταναστών, είναι γνωστός με το προσωνύμιο Ahmad ο «Παλαιστίνιος».

Αν και τα στοιχεία ταυτότητας του Azedin al Fourati δεν βρίσκονται καταχωρισμένα στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ., αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επισημαίνουν ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με κινήσεις ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία.

Πηγή της «Κ» δήλωσε ότι σε Κω, Ρόδο, Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη και αλλού υπάλληλοι της ΕΥΠ πραγματοποιούν, τελευταία, συστηματικούς ελέγχους σε αλλοδαπούς, με βάση κατάλογο υπόπτων που τους έχει χορηγήσει η CIA.

Σύμφωνα με μαρτυρίες Σύρων προσφύγων που ζουν στην Αθήνα, ο al Fourati εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2014, σε πάρκο κοντά στον σταθμό τραμ «Κασομούλη» στον Νέο Κόσμο.

Έμενε μαζί με κουρδικής και αραβικής καταγωγής Σύρους πρόσφυγες, σε διαμέρισμα κοντά σε αυτοσχέδιο σουνιτικό τζαμί, επίσης στον Ν. Κόσμο.

«Έψαχνε τρόπο να ταξιδέψει στην Ολλανδία», είπε στην «Κ» ο 44χρονος συμπατριώτης του Abu Malak (πρόκειται για ψευδώνυμο και όχι το πραγματικό του όνομα) τον οποίο η «Κ» συνάντησε κάτω από άκρα μυστικότητα σε καφενείο της περιοχής.

«Σύχναζε στην πλατεία κοντά στον σταθμό του τραμ ψάχνοντας πληροφορίες για κυκλώματα δουλεμπόρων που μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Είχε προσπαθήσει να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ωστόσο, αναγνωρίστηκε από Σύρο πρόσφυγα που είχε χάσει μέλη της οικογένειάς του σε επιθέσεις της Jund al Islam, της ένοπλης ομάδας του al Fourati».

Μετά την αναγνώριση απ’ τους συμπατριώτες του, αποφασίστηκε να τον θέσουν υπό επιτήρηση έως ότου ενημερώσουν τις ελληνικές διωκτικές αρχές.

Όπως όμως παραδέχεται στην «Κ» ο Abu Malak, που είχε αναλάβει την παρακολούθηση, ο Al Fourati κατάφερε να εξαφανιστεί.

«Διέφυγε μέσω Σκοπίων. Εντοπίσαμε αρχικά ίχνη του στη Σερβία και τελικά πληροφορηθήκαμε ότι συνελήφθη στην Αυστρία, όπου κρατείται μέχρι σήμερα».

Η αυστριακή αστυνομία επιβεβαίωσε στην «Κ» την παραμονή του al Fourati σε κέντρο κράτησης 1.400 μεταναστών στο Traiskirchen και o εκπρόσωπός της στο κρατίδιο Niederosterreich κ. Johann Baumshlager έκανε λόγο για επεισόδια που ξέσπασαν στο κέντρο, όταν Σύροι πρόσφυγες αναγνώρισαν τον Al Fourati.

«Υποχρεωθήκαμε να τον μετακινήσουμε και παράλληλα ξεκινήσαμε δική μας έρευνα. Αναγνωρίστηκε σε βίντεο τζιχαντιστών, ωστόσο δεν έχει διαπράξει αξιόποινη πράξη στην Αυστρία και δεν υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του.
Βρίσκεται σε περιοχή που -για λόγους ασφαλείας- δεν μπορώ να ανακοινώσω. Τελεί υπό επιτήρηση, ενώ τους επόμενους μήνες θα εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχει υποβάλει», είπε στην «Κ» ο Baumshlager.

Στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αρνούνται ότι υπάρχουν πυρήνες εξτρεμιστών στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, o υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Europol, κ. Will van Gemert εξήγησε στην «Κ» ότι 3.000 Ευρωπαίοι μαχητές έχουν μεταβεί στα πεδία των μαχών από την έναρξη της συριακής κρίσης, ενώ εκατοντάδες από αυτούς, όπως ο al Fourati, έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη με «ανησυχητική», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «πολεμική εμπειρία».

Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιήθηκε (στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε) ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. με την ονομασία «Focal Point Travellers» για άτομα που ταξιδεύουν από και προς εμπόλεμες περιοχές.

Σχετικά άρθρα