Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το τουρκικό καθεστώς σκοπεύει να «φάει» 21 φιλοκούρδους βουλευτές του HDP – Η ΕΕ «ανησυχεί» και οι ΗΠΑ «παρακολουθούν»

Το τουρκικό καθεστώς σκοπεύει να «φάει» 21 φιλοκούρδους βουλευτές του HDP – Η ΕΕ «ανησυχεί» και οι ΗΠΑ «παρακολουθούν»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Άρση Ασυλίας, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τουρκία,

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ετοιμάζεται να εξετάσει νομικές προσφυγές για την άρση της ασυλίας 21 φιλοκούρδων βουλευτών, αυξάνοντας την πίεση στο σοσιαλιστικό HDP, το φιλοκουρδικό πολιτικό κόμμα (εκφράζει και άλλες μειονότητες) που αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο καταστολής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε ότι «ανησυχεί σοβαρά» για τις διώξεις κατά του κόμματος, ενώ το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι «παρακολουθεί στενά» μια διαδικασία που μοιάζει να αποβλέπει σε αλλοίωση της λαϊκής βούλησης.

Η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο του κοινοβουλίου, για σχέσεις με τους κούρδους μαχητές, κάτι που πλέον έχει πάρει διαστάσεις ασφυκτικής πίεσης μετά τον θάνατο 13 Τούρκων κρατουμένων στο Ιράκ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σε απάντηση το HDP επέκρινε το κυβερνών κόμμα AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί μια αποτυχημένη στρατιωτική αποστολή διάσωσης για να το στοχοποιήσει πολιτικά και για να σπείρει εθνοτικές διαιρέσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει ανησυχία για τις νομικές διαδικασίες εναντίον του.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ, μέλος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, AKP, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι είναι «λυπηρό» για το κοινοβούλιο να έχει να ασχοληθεί με τόσους πολλούς φακέλους με τέτοιες κατηγορίες, που περιλαμβάνουν «ανθρωποκτονία», «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» και «πρόκληση μίσους».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι 20 βουλευτές του HDP και ένας από ένα κόμμα που συνδέεται με το HDP είναι μεταξύ των 25 που έχουν στοχοποιηθεί στις δικαστικές υποθέσεις.

Το HDP, το οποίο έχει 56 βουλευτές στο 660μελές κοινοβούλιο, αρνείται πως έχει σχέσεις με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Τις προσφυγές θα χειριστεί πρώτα κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει αν θα τις θέσει σε ψηφοφορία στην ολομέλεια. Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας είναι ασαφές.

Εννέα από τους βουλευτές του HDP κατηγορούνται σε σχέση με διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από μια επίθεση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους το 2014 στη συριακή πόλη Κομπάνι.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν στην Τουρκία στοίχισαν τη ζωή σε 37 ανθρώπους.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι στην περιφέρεια Γκαρά του Ιράκ το PKK εκτέλεσε 13 κρατουμένους, περιλαμβανομένων τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών, στη διάρκεια επιχείρησης του στρατού με στόχο τη διάσωσή τους.

Το PKK ανακοίνωσε πως οι κρατούμενοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών.

Η Περβίν Μπουλντάν, εκ των ηγετών του HDP και μεταξύ αυτών που κατηγορούνται για τις διαμαρτυρίες στο Κομπάνι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η κυβέρνηση επεδίωξε να έχει πολιτικά οφέλη από την επιχείρηση στην Γκαρά.

«Άρχισαν να επιτίθενται στο HDP από κάθε κατεύθυνση. Καθημερινά ο χορός που ζητάει “να κλείσει το HDP” κάνει θόρυβο, δείχνει εχθρότητα προς τους Κούρδους και διαδίδει το κλίμα του μίσους», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Πέτερ Στάνο δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η ΕΕ «ανησυχεί σοβαρά» για τη συνέχιση της πίεσης επί του HDP, που περιλαμβάνει «αυτό που μοιάζει με πολιτικά υποκινούμενες δικαστικές διαδικασίες.

Παρακολουθεί στενά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ahval ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ενήμερες» για τις πρόσφατες κυβερνητικές αιτήσεις για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP και «παρακολουθεί την κατάσταση».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά όποιες απόπειρες ανατροπές της βούλησης των ψηφοφόρων συμπεριλαμβανομένων νομικών διαδικασιών» αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ahval, επισημαίνοντας ότι οι εν λόγω βουλευτές εκλέχτηκαν το 2018.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος επεσήμανε με έμφαση ότι η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί με «διαφάνεια και σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα».

«Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζει ότι το αποτέλεσμα αυτών των ερευνών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο τουρκικό δικαστικό σύστημα», προστίθεται στην δήλωση.

Σχετικά άρθρα