Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος πολιορκεί την Κομπανί – 70.000 πρόσφυγες

Το Ισλαμικό Κράτος πολιορκεί την Κομπανί – 70.000 πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κόμπανι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τσετσενία,

Ανθρωπιστική τραγωδία σε εξέλιξη με 70.000 Κούρδους αμάχους από τη Συρία να έχουν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι ορδές των τζιχαντιστών ήδη έχουν περικυκλώσει και πολιορκούν την κουρδική πόλη Κομπανί (Άιν Αλ Άραμπ στα αραβικά), με τις κουρδικές δυνάμεις να αμύνονται μέχρις εσχάτων μπροστά στο ενδεχόμενο της γενοκτονίας (Στην κεντρική φωτογραφία, πάνω, Κούρδοι στα χαρακώματα έξω από την Κομπανί, ενώ στη φωτογραφία κάτω Κούρδοι πρόσφυγες κοιμούνται σε σκηνές).

Την ίδια ώρα οι μεγάλοι σύμμαχοι των Κούρδων, οι ΗΠΑ του Ομπάμα, ακόμα προσπαθούν να αποφασίσουν πώς θα χτυπήσουν το Ισλαμικό Κράτος με την αναποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου να δέχεται δριμεία κριτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Αναποφασιστικότητα εγκληματική, με 70.000 πρόσφυγες και μια ολόκληρη πόλη να κινδυνεύει να πέσει στα στίφη των φανατικών τζιχαντιστών που δεν θα δείξουν κανένα έλεος στον κουρδικό λαό.

profyges

70.000 άμαχοι στην Τουρκία

Με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι “…ενισχύει τη δράση της για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας να έλθει αρωγός των περίπου 70.000 Σύρων που διέφυγαν αυτές τις τελευταίες 24 ώρες προς την Τουρκία” και σημειώνει ότι “η τουρκική κυβέρνηση και η Ύπατη Αρμοστεία προετοιμάζονται για την ενδεχόμενη άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων επιπλέον τις προσεχείς ημέρες”.

Η Κομπανί που πολιορκούν οι τζιχαντιστές είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και ο πληθυσμός της είναι κουρδικός.

Μέχρι τώρα ο πόλεμος δεν είχε φτάσει στις πύλες και πέρα από τον πληθυσμό της φιλοξενούσε και 200.000 εκτοπισμένους Σύρους που είχαν βρει εκεί καταφύγιο υπό την προστασία της κουρδικής πολιτοφυλακής.

Ασφυκτική πολιορκία στην Κομπανί

Η πόλη Κομπανί είναι πλέον πλήρως πολιορκημένη από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο θέλει να προλάβει να ενισχύσει τον έλεγχό του σε ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία πριν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί των δυτικών στη Συρία.

Ο λόγος που το Ισλαμικό Κράτος πολιορκεί την Κομπανί είναι ότι οι τζιχαντιστές θέλουν να εξαλείψουν την κουρδική αντίσταση στη Συρία, την μόνη πραγματικά δύναμη που τους αντιμάχεται και επίσης να “ακουμπήσουν” το Χαλιφάτο με την Τουρκία, που “κάνει πλάτες” στο Ισλαμικό Κράτος από την αρχή της ύπαρξής του. Το Ισλαμικό Κράτος δεν θέλει να έχει στα μετόπισθεν κουρδικό θύλακα, θέλει ασφαλή σύνορα με την Τουρκία.

Όπως βλέπετε και στον χάρτη, η πράσινη λωρίδα στα βόρεια της επικράτειας που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος είναι οι κουρδικές περιοχές της Συρίας, αυτές που τώρα προσπαθεί να καταλάβει για τους λόγους που αναφέραμε.

islamic-state

Οι τζιχαντιστές, στην κεραυνοβόλα προέλασή τους από το βράδυ της Τρίτης, έχουν καταλάβει περισσότερα από 60 χωριά στην περιοχή του Κομπανί και βρίσκονται σε ορισμένα σημεία σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέρτων από την πόλη.

Εξαπολύοντας την επίθεση επί της Κομπανί, το Ισλαμικό Κράτος θέλει να εξασφαλίσει εδαφική συνέχεια σ’ ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία.

Η κουρδική πόλη βρίσκεται πράγματι στη μέση αυτής της ζώνης η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και εμποδίζει έτσι τις κινήσεις των τζιχαντιστών στα σύνορα.

Αν η εξτρεμιστική οργάνωση καταφέρει να καταλάβει την Κομπανί, θα απειλήσει επίσης τις μεθοριακές περιφέρειες που βρίσκονται ανατολικότερα, όπως την κουρδική περιφέρεια του Καμισλί.

Οι μάχες που εξακολουθούν να μαίνονται στα περίχωρα της Κομπανί έχουν στοιχίσει τη ζωή από το βράδυ της Τρίτης σε τουλάχιστον 37 τρομοκράτες από την πλευρά των τζιχαντιστών και σε 27 παλικάρια από την πλευρά των Κούρδων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, η μεγάλη πλειονότητα των νεκρών από την πλευρά των τζιχαντιστών είναι μη Σύροι, μεταξύ των οποίων Τσετσένοι και υπήκοοι κρατών του Κόλπου.

Αυτοί οι σκληροτράχηλοι Τσετσένοι τζιχαντιστές βομβάρδισαν και κατέστρεψαν σπίτια στα κουρδικά χωριά και αποκεφάλισαν τους χωρικούς που είχαν παραμείνει στις εστίες τους.

pkk

Μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών, περίπου 300 Κούρδοι κομμουνιστές αντάρτες του PKK από την Τουρκία (δες φωτογραφία ντοκουμέντο από το twitter), πέρασαν στη Συρία για να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας που έχουν να αντιμετωπίσουν επαγγελματίες αιμοσταγείς μισθοφόρους φονιάδες.

Σχετικά άρθρα