Μόλις 10 χώρες έχουν χορηγήσει το 75% της διαθέσιμης προσφοράς εμβολίων για τον κορονοίό παγκοσμίως, ενώ περισσότερες από 130 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε τις πρώτες δόσεις τους, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Είναι άδικο, δήλωσε ο Γκουτέρες, ότι τόσο λίγες χώρες θα πρέπει να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών εμβολίων στον κόσμο.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανισότητα, ο γενικός γραμματέας πρότεινε στα μέλη της G20 να δημιουργήσουν μια ομάδα έκτακτης ανάγκης για την προώθηση της παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλια.
«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η ισότητα των εμβολίων είναι η μεγαλύτερη ηθική δοκιμασία πριν από την παγκόσμια κοινότητα», δήλωσε σε εικονική συνάντηση την Τετάρτη με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Περίπου 188 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με την ψηφιακή βάση δεδομένων Our World in Data.
Δεκάδες εκατομμύρια από αυτές τις δόσεις έχουν πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.
Ο Γκουτέρες δεν κατονόμασε τις 10 χώρες που έχουν χορηγήσει τα 3/4 όλων των εμβολίων, αλλά οι ΗΠΑ είναι σίγουρα μεταξύ τους.
Περισσότερα από 72,4 εκατομμύρια εμβόλια έχουν διανεμηθεί εκεί και περισσότερα από 56 εκατομμύρια από αυτά έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Ποιους θα περιλαμβάνει η ομάδα εργασίας
Η προτεινόμενη ομάδα εργασίας θα περιλαμβάνει μέλη της ομάδας των 20, που αποτελείται από τις χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες θα παρέχουν τα χρήματα και την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη για να καταστήσουν τα εμβόλια πιο προσιτά για τις χώρες του «Παγκόσμιου Νότου», που περιλαμβάνει χώρες στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Αμερική.
Η ομάδα εργασίας θα εκτελέσει παρόμοιες λειτουργίες με το COVAX, μια πρωτοβουλία από τη Συμμαχία εμβολίων γνωστή ως Gavi και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Αυτή η πρωτοβουλία δημιουργήθηκε για να αγοράσει εμβόλια χύμα και να τα στείλει σε φτωχότερα έθνη που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις πλούσιες χώρες για την εξασφάλιση συμβάσεων με τις μεγάλες εταιρείες φαρμάκων.
Την ίδια στιγμή, το Μεξικό ανέφερε ότι θα υποβάλει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «άδικη» διανομή εμβολίων, για την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλ Εμπράρντ δήλωσε ότι ευνοεί τις πλουσιότερες χώρες.
Το Μεξικό, το οποίο υπέγραψε συμφωνίες αγοράς για την ενδεχόμενη παράδοση περισσότερων από 230 εκατομμυρίων δόσεων διαφόρων εμβολίων, έχει διανείμει 750.000 δόσεις μέχρι στιγμής.