Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χριστοδουλίδης και Ασκενάζι συζήτησαν θέματα ενέργειας, ασφάλειας και σταθερότητας

Χριστοδουλίδης και Ασκενάζι συζήτησαν θέματα ενέργειας, ασφάλειας και σταθερότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκάμπι Ασκενάζι, Ισραήλ, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης,

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε την Κυριακή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, στο περιθώριο της επίσκεψης εργασίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Ισραήλ.

Πριν από τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Ισραηλινός Υπουργός σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε, μεταξύ άλλων, καλωσορίζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη ότι αυτή ήταν η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση του με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών κάτι που αντανακλά τις μεταξύ τους σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, Κύπρος και Ισραήλ γιόρτασαν 60 χρόνια εξαίρετων σχέσεων τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και σημείωσε ότι το Ισραήλ εκτιμά τα μέγιστα την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη πτήσεων προς όφελος του τουρισμού των δύο χωρών.

Είπε ακόμα ότι προς το σκοπό αυτό ετοιμάζεται σχετικό πρωτόκολλο, όπως επίσης και πρωτόκολλο για αναγνώριση του εμβολίου του Ισραήλ.

Επεσήμανε ότι «η Κύπρος είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς.

»Πέρσι έχουν επισκεφθεί το όμορφο νησί σας 300 χιλιάδες άτομα από το Ισραήλ», είπε.

Είπε ακόμη ότι με τον Κύπριο ομόλογο του θα συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς, επίσης, και ζητήματα που άπτονται της ενέργειας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και άλλα.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Κυπριακή Κυβέρνηση στη γεωστρατηγική διμερή σχέση με το Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν κατά τη συνάντηση τους τις διμερείς σχέσεις και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης τους, σημειώνοντας ότι πρόσφατα υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην περιοχή, όπως οι «Συμφωνίες του Αβραάμ», το ενεργειακό φόρουμ στο Κάιρο και άλλα.

«Θα ανταλλάξουμε ιδέες αναφορικά με το πώς οικοδομούμε σε αυτές τις θετικές εξελίξεις ώστε να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας, την ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η ατζέντα της επίσκεψης

Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών είχαν την Κυριακή ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποίησε για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, έχει χαρακτηρίσει την επίσκεψη ως ιδιαίτερα σημαντική.

Ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συζητήθηκαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες προς περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Εξωτερική Πολιτική, η Άμυνα, η Ενέργεια και ο Τουρισμός.

Προς τον σκοπό αυτό, τον Κύπριο πρόεδρο συνόδευσαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας, καθώς και ο υφυπουργός Τουρισμού.

Μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τις κοινές δηλώσεις τους, παρακάθισαν κατ΄ιδίαν σε δείπνο εργασίας έπειτα από επιθυμία του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Σχετικά άρθρα