Στις αρχές του περασμένου έτους, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών συνεργάστηκε με αρκετούς επιστήμονες σε μια στρατηγική προκειμένου να προωθήσει την ανάγκη για δραστικά μέτρα.
Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα Die Welt με βάση ανταλλαγές μεγάλου αριθμού email που διέρρευσαν και χρονολογούνται από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, όταν η χώρα βρισκόταν στο πρώτο lockdown.
Ο Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών, ανησυχούσε ότι θα γίνει χαλάρωση πολύ γρήγορα και έδωσε εντολή στον υφυπουργό του Μάρκους Κέρμπερ να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία υποστήριξης των αυστηρότερων μέτρων.
Ο Κέρμπερ έστειλε ένα email σε αρκετούς επιστήμονες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα ζητώντας, μεταξύ άλλων, ένα χειρότερο σενάριο για να βρει μια «διανοητική και συστηματική» βάση για να προωθήσει την κατάσταση.
Έτσι ανέθεσε στους ερευνητές του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) και άλλων ιδρυμάτων να δημιουργήσουν ένα μοντέλο υπολογισμού βάσει του οποίου το υπουργείο Εσωτερικών θα δικαιολογούσε τα αυστηρά μέτρα.
Οι επιστήμονες παρείχαν πολλές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για να τεθεί ο «φόβος και η υπακοή του πληθυσμού» στην ημερήσια διάταξη, γράφει η Welt.
Για το σκοπό αυτό, οι καμπάνιες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εικόνες ανθρώπων που πεθαίνουν από δύσπνοια επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια εντατικής.
Το σοβαρό είναι ότι οι επιστήμονες «διαπραγματεύτηκαν» μεταξύ τους για τον πιθανό αριθμό θνησιμότητας που πρέπει να αναφερθεί.
Το RKI, το γερμανικό RIVM, πρότειναν να προωθηθεί η εκτίμησή τους για το 0,56% των μολυσμένων ατόμων, αλλά ένας υπάλληλος του RWI, ενός σημαντικού ινστιτούτου οικονομικής έρευνας, υποστήριξε το ποσοστό θανάτου στο 1,2%.
Έγραψε ότι έπρεπε να παρουσιάσουν τους αριθμούς «καλύτερα χειρότερους από πολύ καλούς».
Και τα δύο ποσοστά θνησιμότητας περιλαμβάνονται στο τελικό έγγραφο στρατηγικής του Υπουργείου.
Υπολογίστηκε ένα «χειρότερο σενάριο» σύμφωνα με το οποίο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία θα μπορούσαν να πεθάνουν από τον κορωνοϊό, εάν η κοινωνική ζωή συνεχιζόταν όπως ήταν πριν από την πανδημία.
Εάν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει, το 70% του πληθυσμού θα μπορούσε να μολυνθεί και ο αριθμός των θανάτων να φτάσει σε εκατομμύρια, προειδοποίησε ο Ζεεχόφερ αρκετές φορές εκείνη τη στιγμή.
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επρόκειτο να παραμείνουν μυστικά.
Απελευθερώθηκαν μετά από μήνες δίκης από μια ομάδα δικηγόρων του Βερολίνου, οι οποίοι τα έστειλαν στη Die Welt.
Τα ονόματα των επιστημόνων είναι δυσανάγνωστα στα email. Είναι σαφές ότι ο Lothar Wieler, το αφεντικό του RKI, συμμετείχε στην ανταλλαγή email.
Ο υφυπουργός Κέρμπερ απαντώντας στο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, είπε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν πρέπει να θεωρούνται ως «μια θεωρητική πραγματεία» και προσθέτει ότι «αντιμετώπισαν το καθήκον να αποτρέψουν ένα χειρότερο σενάριο».
Η αντιπολίτευση απαιτεί διευκρινίσεις από τον Ζεεχόφερ.
Δεν μπορεί η πολιτική να παίρνει «απόψεις on demand» από την επιστήμη, λέει ο πρόεδρος του κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) Dietmar Bartsch.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική και η επιστήμη κάνουν μεταξύ τους ζημιά, επειδή η εμπιστοσύνη στην επιστήμη καταστρέφεται.
Γερμανικά δικαστήρια, περιφερειακά και ομοσπονδιακά κυρίως, έχουν βγάλει αποφάσεις με βάση τις οποίες οι περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές είναι αντισυνταγματικοί.