Νέα ευρήματα από την ερευνητική ομάδα του ΠΟΥ που βρίσκεται στην πόλη Βουχάν όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ταξίδεψε στη Βουχάν, δήλωσε σήμερα πως δεν αποκλείεται ο κορωνοϊός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας και δεσμεύτηκε για περαιτέρω διερεύνηση.
Η έρευνα της ομάδας του ΠΟΥ για το πως προήλθε ο κορωνοϊός δεν μετέβαλε σημαντικά την εικόνα που υπάρχει για την πανδημία όμως απέδωσε νέες πληροφορίες σύμφωνα με τον Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ.
Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Βουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να πιστοποιούν πως ο κορωνοϊός υπήρχε στην πόλη πριν την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο του 2019 ενώ δεν εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.
Η Κίνα επιμένει για διάδοση μέσω κατεψυγμένων τροφίμων
Ο όρος «ψυχρή αλυσίδα» αναφέρεται στην μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων με την Κίνα να επιμένει πως ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ευρήματα για ίχνη κορωνοϊού στις συσκευασίες εισαγόμενων τροφίμων.
«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, ή κάτω από ποιές συνθήκες», είπε ο Εμπάρεκ.
Όπως τόνισε θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού.
Επίσης ανέφερε πως ο εντοπισμός της προέλευσης του κορωνοϊού να βρίσκεται σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Βουχάν.
Παράλληλα τόνισε πως οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα απ΄ ό,τι αρχικά θεωρήθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.
Το ενδεχόμενο πάντως ο κορωνοϊός να διέρρευσε από ένα εργοστάσιο είναι εξαιρετική απίθανη και δεν απαιτεί περαιτέρω έρευνα, εξήγησε ο Εμπάρεκ.
Ένα άλλο μέλος της ομάδας, πάντως, ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστούν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση του κορωνοϊού.