Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκορμπατσόφ: Να μην επιτρέψουμε τον πόλεμο

Γκορμπατσόφ: Να μην επιτρέψουμε τον πόλεμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ), Τζο Μπάιντεν,

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, λίγες μέρες πριν γιορτάσει την 90η επέτειο των γενεθλίων του, σε μια σύντομη, αλλά περιεκτική συνέντευξη που έδωσε από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται όπως λέει ο ίδιος ήδη επί ένα χρόνο, απαντάει με την ευθύτητα που τον διακρίνει και λακωνικά, στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου της «Komsomolskaya Pravda» Αλεξάντρ Γκάμοφ.

Ο ρεαλιστής πολιτικός – «Είμαι ένα χρόνο ήδη στο νοσοκομείο»

Στις 2 Μαρτίου, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, κλείνει τα 90, αλλά δεν παύει να διατηρεί τον μαχητικό του πνεύμα και να αντιμετωπίζει με ρεαλισμό την ίδια του τη ζωή.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά πώς ετοιμάζεστε να γιορτάσετε την επέτειο αυτή, ο Γκορμπατσόφ απαντάει «πώς να τα γιορτάσω, δεν είναι όλα τόσο εύκολα.

»Και τώρα είμαι ήδη ένα χρόνο στο νοσοκομείο» και «αποτελεί εμπόδιο και η ίδια η πανδημία».

Ακόμα και όταν του υπενθυμίζει την δύσκολη πορεία της ζωής του, αναφερόμενος μάλιστα σε κάποιο παράσημο που του είχε απονεμηθεί στα νεανικά του χρόνια, ο Γκορμπτασόφ απαντάει λέγοντας ότι «για όλα όσα με αφορούν, δεν είμαι εγώ που θα κρίνω τον εαυτό μου», προσθέτοντας ότι «αυτό που με συνόδευε σε όλη μου την ζωή ήταν η επιθυμία και το πνεύμα της νίκης».

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ως ο ηγέτης που υπέγραψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες τις συνθήκες περιορισμού των πυρηνικών εξοπλισμών, επικροτεί την επέκταση της συνθήκης New START για πέντε χρόνια που υπογράφηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν, δηλώνοντας ότι «πάθος του δεν είναι ο πόλεμος».

«Η επιθυμία μου και επιδίωξη μου είναι να διατηρήσουμε την νίκη και να αποφύγουμε τον πόλεμο», «να μην επιτρέψουμε τον πόλεμο» γιατί αυτή είναι «η κύρια επιθυμία των ανθρώπων» γιατί «οι άνθρωποί θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, ελευθέρα, να εργάζονται και να βελτιώνουν την ζωή τους».

Στο ερώτημα αν ο Μπάιντεν και ο Πούτιν θα καταφέρουν, χάρη στις διακηρύξεις τους και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν, να διατηρήσουν την ειρήνη, ο Γκορμπατσόφ απαντάει:

«Αυτό πρέπει να το συζητήσουν. Το πρώτο και κύριο είναι οι συναντήσεις, οι συνομιλίες και οι συμφωνίες. Και καμία βαρβαρότητα».

Πως αξιολογεί όμως ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης που γίνονται το τελευταίο διάστημα τις Κυριακές σε σχέση με τον ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι;

«Είμαι φυσικά κατά της καταδυνάστευσης. Αλλά είμαι υπέρ της ελευθερίας.

»Και για αυτό τον λόγο πρέπει να υπάρχουν άνθρωποί που να τα υποστηρίζουν αυτά.

»Και δεν πρέπει να κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για τα όλα και για το καθετί», απαντάει ο Γκορμπατσόφ ευχόμενος στον δημοσιογράφο να έχει τις ίδιες απόψεις.

Τι θα ήθελε να του δωρίσουν στην 90η επέτειο των γενεθλίων του;

«Υποστήριξη και φιλία. Τίποτα άλλο δεν χρειάζομαι», λέει ο Γκορμπατσόφ για να ακούσει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής του γραμμής τον Ρώσο δημοσιογράφο να του λέει: «Σας υποστηρίζω».

Σχετικά άρθρα