Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία προσαρτά εμμέσως τα συριακά εδάφη που κατέχει στη βόρεια Συρία

Η Τουρκία προσαρτά εμμέσως τα συριακά εδάφη που κατέχει στη βόρεια Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Συνθήκη της Λωζάνης, Συρία, Τελ Αμπιάντ, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι, Χαλέπι,

Η Τουρκία αποφάσισε να ιδρύσει Ιατρική Σχολή και ένα ανώτερο Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας στην υπό τουρκική κατοχή παραμεθόρια συριακή πόλη Αλ Ραΐ, που βρίσκεται στην επαρχία του Χαλεπίου, στη βορειοδυτική Συρία.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης το Σάββατο.

Η απόφαση αναφέρει ότι η Ιατρική Σχολή του Τζομπάνμπεϊ (Cobanbey) και του «Cobanbey Vocational High School of Health Services» θα αποτελούν παράρτημα του τουρκικού Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας της Κωνσταντινούπολης.

Το διάταγμα του Σαββάτου ερμηνεύεται ως επίσημη δήλωση της κυριαρχίας (κατοχής) της Τουρκίας σε ορισμένα μέρη της Συρίας, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Τον Αύγουστο του 2016, ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στη βορειοδυτική Συρία και κατέλαβε 2.055 τετραγωνικά χιλιόμετρα συριακών εδαφών με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να είναι αναπτυγμένες στα εδάφη αυτά παράλληλα με ένοπλες φιλοτουρκικές συριακές φατρίες.

Το 2018, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, με στόχο να καταλάβει συροκουρδικά εδάφη που ελέγχονταν από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Τέλος, η Τουρκία πραγματοποίησε και μια τρίτη εισβολή, την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», στα παραμεθόρια συριακά εδάφη ανατολικά του Ευφράτη τον Οκτώβριο του 2019.

Από τότε η Τουρκία εργάζεται για τη διοικητική προσάρτηση των κατεχόμενων συριακών εδαφών στις γειτονικές παραμεθόριες τουρκικές επαρχίες Χατάι, Σανλιούρφα και Γκαζιαντέπ.

Οι τουρκικές Αρχές άνοιξαν τα κατεχόμενα συριακά εδάφη υποκαταστήματα της τουρκικής Εθνικής Ταχυδρομικής Αρχής και στις συναλλαγές χρησιμοποιείται η τουρκική λίρα.

Άνοιξαν επίσης σχολεία και πρόσθεσαν την τουρκική γλώσσα στο πρόγραμμα σπουδών.

Τον Ιανουάριο, η Τουρκική Εθνική Ταχυδρομική Αρχή άνοιξε υποκατάστημα στην πόλη Τελ Αμπιάντ.

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσία του κυβερνήτη της τουρκικής επαρχίας Σανλιούρφα, Αμπντουλάχ Ερίν και του διευθυντή της Ταχυδρομικής Αρχής.

Ο Τούρκος κυβερνήτης έθεσε επίσης τον θεμέλιο λίθο για το νέο νοσοκομείο μαιευτικής και γυναικολογίας, το οποίο θα ιδρυθεί στην Τελ Αμπιάντ.

Με πληροφορίες από την αραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat: Erdogan Orders Establishment of Campus for Turkish University in Northern Syria

Σχετικά άρθρα