Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Oι Ρώσοι γυρνάνε την πλάτη στον Πούτιν – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Oι Ρώσοι γυρνάνε την πλάτη στον Πούτιν – Τι δείχνει δημοσκόπηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Δημοσκοπήσεις, Ρωσία,

Το ποσοστό των Ρώσων που εμπιστεύονται τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν έφθασε στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου το 29%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Levada-Centr, το οποίο ως γνωστόν έχει συμπεριληφθεί στο μητρώο «πρακτόρων ξένης χώρας».

Στο διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου του 2020 το ποσοστό αυτό κυμαίνονταν στο 33-34%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ποσοστό εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου μειώνεται τα δυο τελευταία συνεχόμενα χρόνια, ενώ μερικές φορές αυξάνεται στα όρια του στατιστικού λάθους (1%).

Το 2017 το ποσοστό αυτό ήταν 59%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης του Levada-Centr, το ποσοστό εμπιστοσύνης στην πολιτική του Αλεξέι Ναβάλνι έφθασε το 5% υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το ποσοστό εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γκενάντι Ζιουκγάνοφ που φθάνει το 4%.

Η μείωση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πούτιν, είναι μια μακροχρόνια τάση, δήλωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta ο αναπληρωτής διευθυντής του Levada-Centr Ντενίς Βολκόφ, επισημαίνοντας ότι την τάση αυτή την επηρεάζει η πτώση του βιοτικού επιπέδου και η έλλειψη προοπτικής όσον αφορά την βελτίωση της κατάστασης.

«Δεν αυξάνονται τα εισοδήματα, πέρυσι όλα οξύνθηκαν υπό το φως της πανδημίας του κορωνoϊού, η καραντίνα, όταν ένα ποσοστό ανθρώπων έχασε την δουλειά του και τα εισοδήματά του», λέει ο Βολκόφ .

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η πτώση αυτή του ποσοστού εμπιστοσύνης πιθανόν να συνδέεται με την έντονη αντίδραση των αρχών στις πρόσφατες διαμαρτυρίες συμπαράστασης προς τον Ναβάλνι, όμως σε λιγότερο βαθμό, καθώς η διαδικασία πτώσης είναι μια μακρόχρονη διαδικασία.

Τον δείκτη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Ναβάλνι επηρέασε η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω από τον πολιτικό της αντιπολίτευσης, η ταινία «Το ανάκτορο του Πούτιν», η επιστροφή του στην πατρίδα και το ότι ο Ναβάλνι βρισκόταν διαρκώς στην ειδησεογραφία όλο τον Ιανουάριο, λέει ο Βολκόφ.

«Έτσι τον αντιλαμβάνονται σαν πολιτικό. Και αυτό δεν αφορά τόσο την διεύρυνση του ακροατηρίου του το οποίο τον συμπαθεί, και το οποίο κυμαίνεται περίπου στο 20%.

»Εμπιστοσύνη σημαίνει ότι τον αντιλαμβάνονται σαν σοβαρό πολιτικό» «και αυτό σημαίνει ότι ενισχύει την θέση του», καταλήγει ο Βολκόφ.

Το ποσοστό που εγκρίνει το έργο του Πούτιν είναι 64% και το ποσοστό αυτό παραμένει αμετάβλητο τα τελευταία μερικά χρόνια, παρότι το 2018 ξεπερνούσε το 80%.

Επίσης το 40% των Ρώσων απάντησαν σε σχετικό ερώτημα ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση.

Αντίθετα το 49% απάντησαν ότι η Ρωσία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Το 2018 το ποσοστό των Ρώσων που θεωρούσαν ότι η χώρα κινείται προς την λάθος κατεύθυνση έφθανε μόνο το 27%.

Το 50% των ερωτηθέντων, που ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσω του διαδικτύου (47%), βλέπουν αρνητικά τις εξελίξεις που συντελούνται, ενώ το 57% όσων ενημερώνονται από την τηλεόραση είναι βέβαιοι ότι η Ρωσία βαδίζει στον σωστό δρόμο.

Σχετικά άρθρα