Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σοϊλού: Οι ΗΠΑ πίσω από το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία

Σοϊλού: Οι ΗΠΑ πίσω από το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Πραξικόπημα, Πραξικόπημα Τουρκία, Σουλεϊμάν Σοϊλού, Τουρκία, Φετουλάχ Γκιουλέν,

Αυτοκτονική και αδιανόητη είναι η δήλωση που έκανε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet, την ώρα που η Τουρκία επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη για το πραξικόπημα η Άγκυρα την έχει επιρρίψει στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διηύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν την υλοποίησε, ενώ όπως πρόσθεσε, «η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης σε σχέση με το πραξικόπημα».

Ο Τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία άποψη που εκφράζει από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος.

«Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου.

»Το FETO (σ.σ. όπως ονομάτισε το τουρκικό καθεστώς το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους», είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό, αλλά η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει επανειλημμένα απορρίψει τα τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια επικαλούμενη έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων από την πλευρά της Άγκυρας.

Σχετικά άρθρα