Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Βέλγιο δεν επιτρέπει τον εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 55 ετών

Το Βέλγιο δεν επιτρέπει τον εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 55 ετών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βέλγιο, Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Το Βέλγιο αποφάσισε να μην χορηγεί, προς το παρόν, το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 της AstraZeneca στα άτομα άνω των 55 ετών, ελλείψει επαρκών δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημη πηγή.

Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα, που έχει πληγεί σφόδρα από την πανδημία (με περισσότερους από 21.000 νεκρούς) ακολουθεί, επομένως, τις συστάσεις, που έχουν ήδη εκδώσει άλλες χώρες της ΕΕ, μειώνοντας, ωστόσο, το όριο στην ηλικία των 55 ετών.

Οι υγειονομικές Αρχές της Γερμανίας, της Γαλλίας ή ακόμα της Σουηδίας όρισαν τα 65 έτη ως το ηλικιακό όριο πέραν του οποίου το εμβόλιο του σουηδικοβρετανικού εργαστηρίου δεν συστήνεται, ελλείψει επαρκών δεδομένων.

Στο Βέλγιο, η απόφασή αυτή, που βασίζεται στη γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας, είναι «προσωρινή», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

«Μπορεί σε έξι ή 8 εβδομάδες να έχουμε επιπλέον δεδομένα, είναι πιθανόν η γνωμοδότηση να αλλάξει.

»Όμως, προσωρινά, λέμε ότι το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca θα προορίζεται στα άτομα κάτω των 55 ετών», εξήγησε ο υπουργός χθες το βράδυ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

ο εμβόλιο της AstraZeneca εναντίον της Covid-19 είναι το τρίτο που παίρνει το πράσινο φως της ΕΕ, έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Την περασμένη εβδομάδα η χρήση του εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τους άνω των 18 ετών, χωρίς ηλικιακό όριο.

Το Βέλγιο, που έχει παραγγείλει 7,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, αναμένεται να αρχίσει να το χορηγεί την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από μια πρώτη παράδοση 80.000 δόσεων στις 7 Φεβρουαρίου.

Η αρμόδια ομάδα εργασίας (Task force vaccination) αναμένεται να αποφασίσει για ποιους θα προοριστεί.

Εδώ και πέντε εβδομάδες, οι πρώτοι εμβολιασμοί αφορούσαν τους τροφίμους και εργαζόμενους 1.500 οίκων ευγηρίας της χώρας, κατόπιν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Συνολικά, σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν λάβει στο Βέλγιο μια πρώτη δόση του εμβολίου (το 3,22% του πληθυσμού άνω των 18 ετών) και περίπου 30.000 επίσης τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Σχετικά άρθρα