Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζο Μπάιντεν: Ανησυχούμε για τη μεταχείριση του Ναβάλνι από τη Ρωσία

Τζο Μπάιντεν: Ανησυχούμε για τη μεταχείριση του Ναβάλνι από τη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξέι Ναβάλνι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία, Τζο Μπάιντεν,

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τη μεταχείριση από τη Ρωσία του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ παράλληλα ότι επιδιώκει την παράταση της συνθήκης New Start που έχει συνάψει με την Μόσχα για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών.

«Μπορούμε και να εργαζόμαστε και για το αμοιβαίο συμφέρον της χώρας μας όπως μια συμφωνία για την New Start, και να καταστήσουμε σαφές στη Ρωσία ότι ανησυχούμε πολύ για τη συμπεριφορά τους, είτε πρόκειται για τον Ναβάλνι, είτε πρόκειται για την Solar Winds, είτε για τις αναφορές επικήρυξης Αμερικανών στο Αφγανιστάν», είπε σε δημοσιογράφους.

Η αναφορά του στην Solar Winds σχετίζεται με μια μαζική κυβερνοεπίθεση που έπληξε τις ΗΠΑ και για την οποία κατηγορείται η Μόσχα.

Για το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφερόταν σε καταγγελίες ότι Ρώσοι πρόσφεραν αμοιβές σε μαχητές Ταλιμπάν για να δολοφονήσουν Αμερικανούς στη χώρα.

Νωρίτερα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ και ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα, συζήτησαν για την παράταση της συνθήκης New Start για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν εκτός από την παράταση της συνθήκης New Start και για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας σε ζητήματα ασφαλείας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Πρόκειται για την πρώτη επαφή του Πατρούσεφ με τον Σάλιβαν, που ανέλαβε την θέση αυτή στην κυβέρνηση του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Με τον Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν που κατείχε την θέση του συμβούλου επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας στην κυβέρνηση Τραμπ, ο Πατρούσεφ είχε επικοινωνήσει τελευταία φορά στις συνομιλίες της Γενεύης τον Οκτώβριο του 2020.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της παράτασης της συνθήκης New Start.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία χαιρετίζει την πολιτική βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα της παράτασης της συνθήκης, αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες αυτή της πρότασης, την οποία, όπως είπε, θα μελετήσει η Μόσχα.

Η συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών, η ισχύς της οποία εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου, θέτει όρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία ώστε να μην μπορούν να αναπτύξουν περισσότερες από 1550 στρατηγικής σημασίας πυρηνικές κεφαλές η κάθε μια.

Σχετικά άρθρα