Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νετανιάχου σε Μπάιντεν: Να ενισχύσουμε τη συμμαχία μας απέναντι στο Ιράν

Νετανιάχου σε Μπάιντεν: Να ενισχύσουμε τη συμμαχία μας απέναντι στο Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζο Μπάιντεν, Φατάχ, Χαμάς,

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να «ενισχύσει τη συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών, απέναντι κυρίως στην «απειλή» του Ιράν, ενώ οι Παλαιστίνιοι τον κάλεσαν να εργαστεί για τη δημιουργία μιας «ανεξάρτητης» Παλαιστίνης.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για να ενισχύσω τη συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, κυρίως την απειλή που θέτει το Ιράν» ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, δήλωσε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για να συγχαρεί τον Μπάιντεν.

Ο Νετανιάχου ήθελε να επαναλάβει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο «καλύτερος φίλος» που είχε ποτέ το εβραϊκό κράτος στον Λευκό Οίκο, ωστόσο σήμερα επικαλέστηκε μια «θερμή φιλία που κρατάει εδώ και δεκαετίες» με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Υπό την προεδρία Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν και επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ επικρότησε αυτά τα μέτρα και προέτρεψε την Ευρώπη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα συμμορφωθεί και πάλι στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής.

Άλλο θέμα προτεραιότητας για το Ισραήλ: η συνέχιση της εξομάλυνσης των σχέσεων με νέες αραβικές χώρες.

Από τον Αύγουστο και υπό την ώθηση της διοίκησης Τραμπ, το Ισραήλ ανακοίνωσε συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο.

Οι Παλαιστίνιοι, από τους ισλαμιστές της Χαμάς που διοικούν τη Λωρίδα της Γάζας έως τη Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που έχει την έδρα της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δεν σταματούν να καταγγέλλουν αυτές τις συμφωνίες εκτιμώντας ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά, και όχι πριν, μια επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Με αυτή την έννοια, το σχέδιο Τραμπ για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης, το οποίο ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο, προέβλεπε μεταξύ άλλων την προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους σε περιορισμένο έδαφος, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα όλη την πόλη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

Ελπίζουμε ότι η παρουσία του Μπάιντεν (στην Ουάσιγκτον) θα είναι μια ευκαιρία για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και για την επίλυση της σύγκρουσης με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και τον τερματισμό των δεινών του παλαιστινιακού λαού, δήλωσε ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Φάταχ.

«Η αναχώρηση (του Ντόναλντ Τραμπ) εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αμερικής και διατηρεί τη διεθνή τάξη και τη δημοκρατία στον κόσμο», πρόσθεσε.

«Όλος ο κόσμος και οι Παλαιστίνιοι αναστέναξαν με ανακούφιση μετά την αποχώρηση του Τραμπ και τη συμφωνία του αιώνα», όπως ονομάζεται το σχέδιό του για τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, πρόσθεσε ο Άζαμ αλ-Άχμαντ, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Στη Γάζα, η φιλοτουρκική ισλαμιστική Χαμάς κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να «θέσει τέλος στις προσπάθειες εκκαθάρισης του παλαιστινιακού ζητήματος αρχίζοντας» από το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Φάουζι Μπάρχουμ.

Παρότι ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει τη «λύση δύο κρατών», ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, δεν σκοπεύει ωστόσο να αναιρέσει την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτος, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Σχετικά άρθρα