Αντιμέτωπα με τη ραγδαία αύξηση των ασθενών με νέο κορωνοϊό, τα βρετανικά νοσοκομεία υφίστανται σε «τεράστια πίεση» κι ορισμένα είναι σαν να βρίσκονται σε «εμπόλεμη ζώνη», προειδοποίησε ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς.
Η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ άσχημη αυτή τη στιγμή, με μια τεράστια πίεση και σε ορισμένες περιπτώσεις, μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη δεδομένων των όσων οι άνθρωποι πρέπει να διαχειριστούν», είπε ο Πάτρικ Βάλανς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Η Βρετανία πλήττεται από ένα νέο κύμα λοιμώξεων, που αποδίδεται σε μία μετάλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική.
Οι περισσότεροι νεκροί στην Ευρώπη
Έχοντας μπει σε καραντίνα για τρίτη φορά επιχειρώντας να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, η χώρα μετρά τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη, με πάνω από 91.000 θανάτους (μέσα σε διάστημα 28 ημερών έπειτα από ένα θετικό τεστ), εκ των οποίων ένας αριθμός ρεκόρ 1.610 νεκρών σε διάστημα 24 ωρών την Τρίτη.
Οι μολύνσεις από τον νέο κορωονοϊό αγγίζουν τα 3,5 εκατομμύρια.
Η εκτόξευση των κρουσμάτων και των θανάτων πιέζει ασφυκτικά τα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται 37.946 ασθενείς με Covid-19 (εκ των οποίων οι 3.916 σε αναπνευστική υποστήριξη), πολύ περισσότεροι από το πρώτο κύμα την άνοιξη.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών με την ελπίδα να μπορέσει να χαλαρώσει σταδιακά την καραντίνα.
Περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια υγειονομικοί ή πολίτες άνω των 70 έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca/Οξφόρδης, με στόχο τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα μέσα Φεβρουαρίου.