Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Le Figaro: Αποδυναμωμένος ο Ερντογάν με απομονωμένη την Τουρκία αλλάζει τακτική

Le Figaro: Αποδυναμωμένος ο Ερντογάν με απομονωμένη την Τουρκία αλλάζει τακτική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Le Figaro, Ευρωπαϊκή Ένωση, Οικονομική Ύφεση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Στην εφημερίδα Le Figaro, δημοσιεύεται άρθρο της Delphine Minoui με τίτλο: «Αποδυναμωμένος στην Τουρκία, ο Ερντογάν μαλακώνει τον τόνο του εναντίον της Ευρώπης» και υπότιτλο: «Με μια πληγείσα οικονομία και χαμηλή αξιολόγηση, ο Τούρκος ηγέτης αλλάζει τακτική και αναζητά συμμάχους».

Νέα στροφή ή χειρονομία τακτικής; Μετά τον κατακλυσμό από έντονες ομιλίες στο τέλος του 2020, ο Ερντογάν αλλάζει τον τόνο του προς την Ευρώπη (…)

Η μεταστροφή είναι προφανής. Τους τελευταίους μήνες, τα θέματα της διαμάχης συνέχισαν να συσσωρεύονται: αμφιλεγόμενες δραστηριότητες εξερεύνησης σε μια αμφισβητούμενη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, εργαλειοποίηση από την Άγκυρα του μεταναστευτικού ζητήματος, τουρκική παρέμβαση στην κυπριακή πολιτική, στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Με το Παρίσι, οι σχέσεις ήταν ιδιαίτερα οξυμένες.

(…)

Αν ο Ερντογάν αποφάσισε ξαφνικά να τα βρει με τους Ευρωπαίους, είναι επειδή δεν έχει άλλη επιλογή.

«Η οικονομία είναι στη χειρότερη κατάσταση. Το νόμισμα υποχώρησε. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της δημοτικότητας.

»Συνειδητοποιεί ότι έχει κολλήσει, ότι η χώρα του είναι ολοένα και πιο απομονωμένη, ότι ο στρατιωτικός του τυχοδιωκτισμός του παίζει παιχνίδια.

»Ξαφνικά, υποχωρεί και αναζητά νέους συμμάχους», ανέφερε μια παρατηρήτρια από την Άγκυρα, που προτιμά την ανωνυμία (…)

Η προσέγγιση δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Στις Βρυξέλλες, συνεχίζουν να παρακολουθούν τις επιθέσεις κατά της ελευθερίας της τουρκικής αντιπολίτευσης, με προσοχή και ανησυχία.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε έντονα την Άγκυρα για την κράτηση εδώ και τέσσερα χρόνια του πρώην βουλευτή και πολιτικού αντιπάλου του Τούρκου προέδρου, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, .

Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στην πρόσφατη επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα.

Για πολλούς, αυτές οι συνομιλίες για τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο, αποτελούν μια «δοκιμή» για το μέλλον των τουρκο-ευρωπαϊκών σχέσεων.

Σχετικά άρθρα