Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ο Ερντογάν απειλεί τη σταθερότητα της ΕΕ» δηλώνει Κούρδισσα βουλευτής του Die Linke και ζητά κυρώσεις

«Ο Ερντογάν απειλεί τη σταθερότητα της ΕΕ» δηλώνει Κούρδισσα βουλευτής του Die Linke και ζητά κυρώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Die Linke, Γερμανία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πρόσφυγες, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί σοβαρή απειλή στη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής, δήλωσε η κουρδικής καταγωγής βουλευτίνα στο γερμανικό κοινοβούλιο, Χελίν Εβρίμ Σομέρ, στην ιστοσελίδα Ahval.

Η βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke) είπε ότι το κόμμα της έχει καλέσει να επιβληθούν κυρώσεις στον Ερντογάν και στο ισλαμιστικό κόμμα του, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αλλά εναντιώνεται σε ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις που θα επηρεάσουν και τον λαό της Τουρκίας.

«Εάν η ΕΕ δεν θέλει να απωλέσει εντελώς την πολιτική της αξιοπιστία, πρέπει να επιβάλει κυρώσεις», είπε.

Η Τουρκία συνέχισε τις έρευνες φυσικού αερίου και ο Ερντογάν με τον σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ακροδεξιός ηγέτης του κόμματος MHP (Γκρίζοι Λύκοι), παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο όταν επισκέφθηκαν την εγκαταλειμμένη πόλη των Βαρωσίων (Αμμόχωστος) στη βόρεια Κύπρο, είπε η Σομέρ.

Η ΕΕ θα αντάμειβε την Τουρκία με μια επικαιροποιημένη τελωνειακή συμφωνία, εξαιρέσεις από την υποχρέωση θεώρησης βίζα για τους Τούρκους πολίτες και αυξημένες πληρωμές στο πλαίσιο μιας προσφυγικής συμφωνίας του 2016, εάν τερμάτιζε τις επιθετικές πολιτικές της στην ανατολική Μεσόγειο, είπε.

«Ωστόσο, δεν υπήρξε χαλάρωση στην πολιτική της Τουρκίας. Αντιθέτως, οι προκλήσεις αυξήθηκαν».

Οι πρόσφατες εντάσεις με την Ελλάδα, οι οποίες έφεραν τις δύο χώρες στο χείλος της στρατιωτικής σύγκρουσης, είναι απόδειξη ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει καταστεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και της ίδιας της ΕΕ, δήλωσε η Σομέρ.

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα, ειδικά εκείνα που κατασκευάζει η ThyssenKrupp, εάν συγκρουστεί με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε η Σομέρ.

«Η Τουρκία θα χτυπήσει την Ελλάδα μέλος της ΕΕ με τα όπλα της Γερμανίας».

«Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι τέτοια καθεστώτα δεν μπορούν να ελεγχθούν με παραχωρήσεις», είπε.

«Η στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα πρέπει να τερματιστεί αμέσως και όλες οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν».

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε περίπου 22,9 εκατομμύρια ευρώ (27,8 εκατομμύρια δολάρια) σε εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία το 2020, περίπου το 2% του συνόλου των πολεμικών εξαγωγών της, σύμφωνα με έκθεση του πρακτορείου ειδήσεων dpa την Κυριακή.

«Ειδικά με τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ, η κυβέρνηση του Ερντογάν υπήρξε εδώ και καιρό ο εμπρηστής της Μέσης Ανατολής και παραβίασε δημοσίως το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Σομέρ.

«Μέχρι στιγμής, η ΕΕ, η οποία έχει δώσει λευκή επιταγή στις πολεμικές πολιτικές της κυβέρνησης του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή παραμένοντας παθητική, έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει το καθεστώς του Ερντογάν με δηλώσεις όπως “καταδικάζουμε” και “ανησυχούμε” όταν ο πόλεμος βρίσκεται στο κατώφλι της».

Η ανικανότητα της ΕΕ ενθαρρύνει τον Ερντογάν, ο οποίος έχει συνηθίσει να αποσύρει τα πολεμικά του πλοία από την ανατολική Μεσόγειο προτού η ΕΕ συζητήσει τις κυρώσεις της Τουρκίας, μόνο για να τις αναδιοργανώσει αργότερα, «σαν να κοροϊδεύει», είπε ο Σομέρ.

Η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στην Τουρκία επειδή οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών «έχουν γίνει πολύ πιο κερδοφόρες για τη Γερμανία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Σομέρ.

«Έτσι, παρά την επιχείρηση στην Αφρίν το 2018, η γερμανική κυβέρνηση αύξησε τις εξαγωγές προς την Τουρκία περισσότερο από ό,τι άλλα χρόνια με κρατικές εγγυήσεις που ονομάζονται “Hermes Bürgschaft”».

Η ΕΕ δεν κατάφερε να βρει μια ορθή λύση για τον πόλεμο στη Συρίας ή για τους πρόσφυγες, δήλωσε η Σομέρ.

Η ΕΕ δεν είχε πραγματικά μια πολιτική, αντί να βασίζεται στη συμφωνία για τους πρόσφυγες που υπερασπίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είπε.

Ήταν λάθος για την Ευρώπη να συμφωνήσει με την Τουρκία να φιλοξενήσει πρόσφυγες με αντάλλαγμα χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε η Σομέρ.

«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη συμφωνία ως εργαλείο εκβιασμού και η Γερμανία, η οποία δεν θέλει να ξαναζήσει την προσφυγική κρίση του 2015, υποκλίνεται στον Ερντογάν και ανέχεται όλες τις πολιτικές πολέμου και βίας», είπε.

Σχετικά άρθρα