Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τατάρ κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για την μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό

Ο Τατάρ κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για την μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Ερσίν Τατάρ, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία,

Την ίδια στιγμή που οι προεργασίες για την Πενταμερή βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στην απαντητική επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο για την μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ωστόσο υποστηρίζει παράλληλα την διεξαγωγή άτυπης πενταμερούς διάσκεψης υπό το πλαίσιο Ηνωμένων Εθνών.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην απαντητική του επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ο κ. Τατάρ αναφέρει ότι, υπό το φως των νέων συνθηκών στην περιοχή και την Κύπρο, για μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στοχεύει στη δημιουργία μας σχέσης συνεργασίας που να βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη, τα οποία θα έχουν ίσο διεθνές καθεστώς, όπως εξήγησε και στην Τζέιν Χολ Λουτ κατά την συνάντησή τους.

Στην επιστολή του, μαζί με τις ευχές για τα Χριστούγεννα και τον νέο χρόνο, ο Τατάρ υποστηρίζει ότι η αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής λύσης διαρκεί δεκάδες χρόνια και όλες οι προσπάθειες των ΓΓ των ΗΕ, οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες τους, παρεμποδίστηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι κατηγορίες Τατάρ

Στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε, παρά την ευελιξία και την καλή πρόθεση της τ/κ πλευράς και της Τουρκίας, η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα εμπόδισαν την εξεύρεση λύσης για την οποία δεν είχαν πρόθεση και προσπάθησαν να συνεχιστεί το στάτους κβο.

Στις 28 Μαΐου 20004, στην έκθεσή του ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, είχε επισημάνει ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε τον διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τ/κ και σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η ε/κ πλευρά δεν είχε απορρίψει μόνο το σχέδιο των ΗΕ αλλά και την ίδια τη λύση.

Επανέλαβε το επιχείρημά του ότι το 1963 με την δύναμη των όπλων οι Ελληνοκύπριοι κατέλαβαν την Κυπριακή Δημοκρατία που είχε ιδρυθεί από δύο ίσους λαούς –κατά την έκφρασή του– και χρησιμοποιούν ως πλεονέκτημα την αναγνωρισμένη κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον δρόμο τους ως Κυπριακή Δημοκρατία και προτίμησαν να συνεχίσουν με το καθεστώς που θεωρείται ως «μη βιώσιμο».

Με το πρόσχημα της διαπραγμάτευσης της ομοσπονδιακής λύσης, η διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι μια κάλυψη για τη συνέχιση του στάτους κβο και η ε/κ πλευρά το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα, υποστήριξε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι «οι κρυφές πεποιθήσεις της ε/κ πλευράς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Για τον Τατάρ δεν τίθεται θέμα να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί όπου σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα.

«Μια διαδικασία, που θα βασίζεται σε ένα νέο κοινό έδαφος, θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και για να έχει νόημα θα πρέπει να έχει και χρονοδιάγραμμα».

Πώς θα ξεκινήσει η επίλυση του Κυπριακού

Η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση που θα καθορισθεί, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός οράματος που θα αγκαλιάσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι η πιο κατάλληλη επιλογή για το φυσικό αέριο είναι το εμπόριο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη με την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού.

Ο Ερσίν Τατάρ κάλεσε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να βοηθήσει ώστε να πεισθεί και η ε/κ πλευρά υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο νησί και να προσεγγίσει με «ανοικτές ιδέες μια φόρμουλα συνεργασίας που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στα δύο κράτη».

Σύμφωνα με τον Τατάρ, οι προσπάθειες λύσης βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής και για να επιτευχθεί μια τελική λύση στο πρόβλημα, ευθύνη όλων των ενδιαφερομένων είναι να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

Σχετικά άρθρα