Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χριστοδουλίδης και Βολφ θεμελίωσαν το CYCLOPS στην Κύπρο και υπέγραψαν συνεργασία Συνοριακής Ασφάλειας

Χριστοδουλίδης και Βολφ θεμελίωσαν το CYCLOPS στην Κύπρο και υπέγραψαν συνεργασία Συνοριακής Ασφάλειας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CYCLOPS Κέντρο Εκπαίδευσης Ασφαλείας Κύπρου (Cyprus Center for Land Open Seas and Port Security), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης,

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θεμελίωσε τη Δευτέρα στη Λάρνακα, μαζί με τους Αμερικανούς το εκπαιδευτικό κέντρο CYCLOPS, το οποίο έχει «τρελάνει» την Τουρκία.

Να σημειώσουμε ότι CYCLOPS σημαίνει Κέντρο Εκπαίδευσης Ασφαλείας Κύπρου (Cyprus Center for Land Open Seas and Port Security).

Σήμερα Τρίτη, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης κοινών απειλών και την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή, Κύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν Διακήρυξη Προθέσεων για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της Συνοριακής Ασφάλειας.

Τη Διακήρυξη υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τσαντ Βολφ (Chad Wolf) κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της υπογραφής της διακήρυξης, είπε αρχικά πως η επίσκεψη του κ. Βολφ μαρτυρεί πόσο έχει εξελιχθεί και προχωρήσει η συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται σε μια εποχή σημαντικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Εξελίξεις που, όπως σημείωσε, αναπόφευκτα επηρεάζουν την περιφερειακή ασφάλεια.

«Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη του ρόλου της Κύπρου ως αξιόπιστου εταίρου, ως αξιόπιστου παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, από τη σταθερή ροή επισκέψεων που είχαμε από Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας παρουσίας εδώ σήμερα, και, μεταξύ άλλων, της πρόσφατης επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Πομπέο», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως κάθε μία από αυτές τις επισκέψεις πρόσθεσε δυναμική και δημιούργησε νέες συνθήκες για περαιτέρω συνεργασία.

«Έχουμε πραγματικά δει αξιοσημείωτη πρόοδο στη διμερή μας συνεργασία, σε τομείς όπως η προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και στο πλαίσιο άλλων τομέων όπως η ενέργεια, η αντιτρομοκρατία και η οικονομική συνεργασία», είπε και σημείωσε παράλληλα την αυξανόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της τριμερούς σχέσης περιφερειακών συνεργιών και της μορφής 3 + 1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

«Σε αυτό το πλαίσιο της επέκτασης της συνεργασίας, μόλις υπογράψαμε μια Διακήρυξη Προθέσεων για την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα συνοριακής ασφάλειας, με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητάς μας να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές και να προωθήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε.

Ο Υπουργός σημείωσε με χαρά ότι η Διακήρυξη επιβεβαιώνει επίσης την κοινή αποφασιστικότητα των δύο ωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη πλήρους αμοιβαιότητας στο θέμα των θεωρήσεων (βίζας), στη βάση του κοινού τελικού στόχου της βελτίωσης των αμοιβαίων ταξιδιών, προς όφελος των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.

Είπε επίσης πως η πρόοδος που επιτεύχθηκε στη διαδικασία της ένταξης της Κύπρου στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν σήμερα εκτενώς με τον Αμερικανό αξιωματούχο, χαρτογραφώντας τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σήμερα είχαν επίσης την ευκαιρία να εντοπίσουν τρόπους περαιτέρω επέκτασης της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της ανάπτυξης υποδομών.

Αυτή η συνεργασία, πρόσθεσε, θα ενισχύσει την ικανότητά μας στην Κύπρο να αντιμετωπίζει νέες απειλές, συμπεριλαμβανομένων προκλήσεων υβριδικής φύσης.

Ανέφερε, ακόμη πως για το σκοπό αυτό, η ίδρυση ενός περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης (CYCLOPS) στη Λάρνακα, για το οποίο πραγματοποίησαν χθες την τελετή έναρξης των εργασιών, στέλνει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τη στρατηγική διαβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου και ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενημέρωσα τον κ. Βολφ για το όραμά μας για την ευρύτερη περιοχή.

«Μια περιοχή με πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος για την ευημερία όλων των λαών της περιοχής, χωρίς εξαίρεση», πρόσθεσε.

«Έχουμε ήδη εργαστεί σκληρά με σχεδόν όλους τους γείτονές μας προς αυτή την κατεύθυνση, βάσει μιας αυστηρά θετικής ατζέντας και ελπίζουμε ότι τα δίκτυα συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί να συνεχίσουν να επεκτείνονται τα επόμενα χρόνια ώστε να συμπεριλάβουν όλες τις χώρες της περιοχής, υπό τον όρο ότι σέβονται και τηρούν το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη πως κατά τη συνάντηση είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αμερικανό αξιωματούχο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας πως η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις προσπάθειές για επανένωση της Κύπρου καθώς και η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Crans Montana, είναι υψίστης σημασίας.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της Κύπρου να συνεχίσει να προωθεί την εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, μιας εταιρικής σχέσης που βασίζεται σε μια θετική ατζέντα προς όφελος των λαών και προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

«Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας και για τις ανοιχτές συζητήσεις μας και σας εύχομαι το καλύτερο για το 2021», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα