Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Μάχες στην πόλη-όαση Σέμπχα μεταξύ ισλαμιστών (GNA) και κοινοβουλευτικών (LNA)

Λιβύη: Μάχες στην πόλη-όαση Σέμπχα μεταξύ ισλαμιστών (GNA) και κοινοβουλευτικών (LNA)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Τζιχαντιστές,

Δυνάμεις της ισλαμιστικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης στη Λιβύη κινούνται να καταλάβουν την πόλη-όαση ΣέμπχαΣάμπχα) στη νοτιοδυτική Λιβύη.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), ο στρατός της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Χαφτάρ, που κατέχει τη Σέμπχα από τον Ιανουάριο του 2019, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ότι, οι ισλαμιστικές δυνάμεις της GNA επιτίθενται στην πόλη ύστερα από εντολές που έλαβαν από την Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα -υποτίθεται- ισχύει εκεχειρία.

Η Σέμπχα είναι μια πόλη-όαση στη νοτιοδυτική Λιβύη 640 χλμ (400 μίλια) νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Στην πόλη υπάρχει στρατηγικής σημασίας στρατιωτικό αεροδρόμιο (αεροπορική βάση), την οποία η Τουρκία από καιρό θέλει να καταλάβει για να έχει πρόσβαση, από εκεί, στην υποσαχάρια Αφρική, που παραδοσιακά αποτελεί γαλλική ζώνη επιρροής.

Η Τουρκία δεν έχει κρύψει ότι στοχεύει να διώξει τους «αποικιοκράτες» -όπως τους αποκαλεί- Γάλλους από την υποσαχάρια Αφρική για να προωθηθεί εκείνη με την Κίνα.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, διεξάγονται οδομαχίες στη Σέμπχα εδώ και δύο ημέρες μεταξύ του 116 τάγματος του LNA, που έχει διοικητή τον Μασούντ Γαντί και της 6ης Μεραρχίας των ισλαμιστών υπό τη διοίκηση του Χαμίντ Αλ Αταΐμπι.

Τι πραγματική δύναμη έχει η κάθε αντιμαχόμενη μονάδα δεν είναι σαφές.

Μιντιακοί ακτιβιστές, φιλοϊσλαμιστές, μεταδίδουν στο Twitter ότι οι ισλαμιστές της Τρίπολης ανακατέλαβαν το κτίριο της τράπεζας, που μία ημέρα πριν είχε καταλάβει ο LNA και κάποια άλλα δημόσια κτίρια.

Ημιεπίσημοι λογαριασμοί του LNA υποστηρίζουν ότι η πόλη είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των κοινοβουλευτικών και ότι οι ισλαμιστές, υπό τουρκική καθοδήγηση, επιχειρούν να στρατολογήσουν ξένους μισθοφόρους.

Δείτε τη θέση της Σέμπχα στον χάρτη:

Σχετικά άρθρα