Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κλίμα πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία: Νέα πλειοψηφία, νέος πρωθυπουργός ή πρόωρες εκλογές;

Κλίμα πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία: Νέα πλειοψηφία, νέος πρωθυπουργός ή πρόωρες εκλογές;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ιταλία, Ματέο Ρέντσι, Τζουζέπε Κόντε,

Ήδη από τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου η Ιταλία εισέρχεται σε κλίμα πολιτικής αστάθειας. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προσπαθεί να υπερασπίσει την κυβέρνησή του από τις επιθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Κατά μέτωπο επίθεση κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε έχει ξεκινήσει ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του μικρού κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» Ματέο Ρέντσι απειλώντας ότι θα σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.

Ο Ρέντσι αμφισβητεί τις μέχρι τώρα εξαγγελίες για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Ζητά να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την δημόσια υγεία και επιμένει ότι ο Κόντε δεν πρέπει να ασχολείται απευθείας με τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών.

Όλα αυτά μοιάζουν με τελεσίγραφο και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Ρέντσι έχει ήδη αποφασίσει να αποσύρει την στήριξή του. Διότι το κόμμα του είναι καθηλωμένο στο 3% της πρόθεσης ψήφου και θεωρεί ότι στην αντιπολίτευση μπορεί να κερδίσει νέους υποστηρικτές. Ιδίως κάποιους πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης

Νέα πλειοψηφία, νέος πρωθυπουργός ή πρόωρες εκλογές;

Τι πρόκειται να συμβεί; Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, τις ώρες αυτές ο Κόντε, η κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια που μετέχουν στην κυβέρνηση αναζητούν νέους, πρόθυμους υποστηρικτές στην γερουσία. Οι οποίοι να προέρχονται από τον κεντρώο χώρο και να επιτρέψουν στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα να συνεχίσει την πορεία του. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν.

Η κρίση μπορεί να επισημοποιηθεί αμέσως μετά τα Θεοφάνια με συζήτηση και ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Νέα πλειοψηφία, νέος πρωθυπουργός ή πρόωρες εκλογές; Στην παρούσα φάση τίποτα δεν αποκλείεται.

Και στο μεταξύ, η Ιταλία δεν έχει ακόμη αποφασίσει ούτε αν οι μαθητές των λυκείων, θα μπορέσουν όντως να αρχίσουν να επιστρέφουν στα θρανία στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε ανακοινωθεί πριν τις γιορτές. Όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων στις διάφορες περιφέρειες της χώρας.

Σχετικά άρθρα