Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηχογραφημένη συνομιλία «καίει» τον Τραμπ: «Βρες αρκετές ψήφους» να ανατρέψεις την ήττα

Ηχογραφημένη συνομιλία «καίει» τον Τραμπ: «Βρες αρκετές ψήφους» να ανατρέψεις την ήττα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Τζόρτζια, Τηλεφωνικές Παρακολουθήσεις,

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τον Ρεπουμπλικάνο υπουργό Εξωτερικών της πολιτείας της Τζόρτζια, Μπράντ Ράφενσπεργκερ, να «βρει» αρκετές ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του σε μια τηλεφωνική κλήση μιας ώρας, χθες Σάββατο.

Η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε μία καταγραφή της συνομιλίας στην οποία ο κ. Τραμπ κατηγόρησε εναλλάξ τον Ράφενσπερτζερ, στην συνέχεια προσπάθησε να τον κολακεύσει, και να τον παρακαλέσει να ενεργήσει ώστε να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Ακολούθως τον απείλησε με αόριστες ποινικές συνέπειες εάν ο υπουργός Εξωτερικών αρνείτο να δεχθεί τις ψευδείς αξιώσεις του.

Προειδοποίησε σε μια στιγμή ότι ο Ράφενσπεργκερ έθετε τον εαυτό του σε «μεγάλο κίνδυνο».

Καθ‘ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ράφενσπεργκερ και ο γενικός σύμβουλος του γραφείου του απέρριψαν τους ισχυρισμούς του κ. Τραμπ, εξηγώντας ότι ο πρόεδρος βασίζεται σε θεωρίες συνωμοσίας και ότι η νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν με 11.779 ψήφους στην Τζόρτζια ήταν δίκαιη και ακριβής.

Ο Τραμπ απέρριψε τα επιχειρήματά τους.

«Ο λαός της Τζόρτζια είναι θυμωμένος, οι άνθρωποι στη χώρα είναι θυμωμένοι», είπε ο κ. Τραμπ.

«Και δεν υπάρχει τίποτα λάθος να πεις, ξέρεις, ότι κάνεις καταμέτρηση ξανά».

Ο Ράφενσπεργκερ απάντησε: «Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, η πρόκληση που έχετε είναι… Τα δεδομένα που έχετε είναι λάθος».

Σε άλλο σημείο, ο Τραμπ είπε: «Κοίτα λοιπόν. Το μόνο που θέλω να κάνω είναι αυτό.

»Θέλω απλώς να βρω 11.780 ψήφους, κάτι που θα είναι περισσότερο από ό, τι έχουμε. Επειδή κερδίσαμε την πολιτεία», λέει ψευδέστατα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να έχε χάσει την Τζόρτζια», είπε ο Τραμπ, μια φράση που επανέλαβε ξανά και ξανά στην τηλεφωνική συνομιλία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση. Κερδίσαμε με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε τα εξής:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τον κορυφαίο εκλογικό αξιωματούχο της Τζόρτζια να «βρει» επαρκείς ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του στην πολιτεία, σύμφωνα με την ηχητική καταγραφή ενός τηλεφωνήματος χθες Σάββατο που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Washington Post, σε μια προσπάθεια του Τραμπ να προωθήσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς του για νοθεία στις προεδρικές εκλογές.

Η Washington Post, που δημοσίευσε σήμερα αποσπάσματα του τηλεφωνήματος, διάρκειας μίας ώρας, μεταξύ του Τραμπ και του γενικού γραμματέα της πολιτείας της Τζόρτζια Μπραντ Ραφερνσπέργκερ, ενός Ρεπουμπλικανού, ανέφερε πως ο Ντόναλντ Τραμπ εναλλακτικά κολάκευε, ικέτευε και απειλούσε τον Ραφενσμπέργκερ με ποινικές επιπτώσεις, σε μια απόπειρα να αναιρέσει την ήττα του στην Τζόρτζια από τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο Ραφενσμπέργκερ και ο νομικός σύμβουλος του γραφείου του απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Τραμπ και είπαν στον πρόεδρο ότι βασίζεται σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το τι αποτελεί μια δίκαιη και σωστή εκλογική διαδικασία.

Τα ηχητικά αποσπάσματα, που δημοσίευσε η Post, το επιβεβαιώνουν.

«Οι πολίτες της Τζόρτζια είναι θυμωμένοι, οι πολίτες της χώρας είναι θυμωμένοι», λέει ο Τραμπ, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της ηχογράφησης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής εφημερίδας.

«Και δεν υπάρχει τίποτα το κακό να πεις, ξέρεις, ότι επαναϋπολόγισες» τις ψήφους.

«Επομένως, κοίτα. Το μόνο που θέλω είναι αυτό. Θέλω απλά να βρω 11.780 ψήφους, που είναι μία περισσότερη απ’ όσες έχουμε.

»Διότι, κερδίσαμε την πολιτεία», αναφέρει ο μεγιστάνας στην ηχογράφηση, επιμένοντας πως δεν «υπάρχει περίπτωση» να έχει χάσει την πολιτεία.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει. Το γραφείο του Ραφενσπέργκερ δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα να σχολιάσει.

Το γραφείο μετάβασης του Τζο Μπάιντεν δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Σχετικά άρθρα