Ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Χαλέντ αλ Ανάνι και ο γενικός γραμματέας του Υπάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουσταφά Ουαζίρι, επιθεώρησαν το Σάββατο τον τάφο του φαραώ Ραμσή Α΄ στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ, μετά την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης και το άνοιγμα του μνημείου ξανά στο κοινό.
Ο Ουαζίρι εξήγησε ότι οι τοίχοι και τα πατώματα του τάφου ανακαινίστηκαν και καθαρίστηκαν από τις ακαθαρσίες πουλιών και νυχτερίδων, εκτός από την αποκατάσταση των υπαρχόντων επιγραφών και την αφαίρεση της αιθάλης.
Ο τάφος του Ραμσή Α΄ ολοκληρώθηκε βιαστικά εξαιτίας του θανάτου του και έχει απλώς έναν μικρό κατωφερικό διάδρομο που καταλήγει στον ταφικό θάλαμο.
Παρά το γεγονός αυτό, ο τάφος έχει ζωηρή διακόσμηση και μέσα σε αυτόν βρίσκεται ακόμη η σαρκοφάγος του βασιλιά.
Λόγω της κεντρικής θέσης που καταλαμβάνει μέσα στην Κοιλάδα, είναι ένας από τους τάφους που δέχονται τους περισσότερους επισκέπτες.
Σε αυτόν μπορεί κανείς να παρατηρήσει την εξέλιξη της εισόδου του τάφου και του διαδρόμου αλλά και της διακόσμησης
Η μούμια του Ραμσή Α΄ βρίσκεται στο Μουσείο του Λούξορ στην Αίθουσα «Δόξα της Θήβας».
Ο Ραμσής Α΄ ήταν ο ιδρυτής της 19ης δυναστείας.
Οι χρονολογίες της σύντομης βασιλείας του δεν είναι πλήρως γνωστές· συνήθως δίνεται το διάστημα 1292-1290 π.Χ. ή το 1295-1294 π.Χ. Σχεδόν ένα αιώνα πριν τον Τρωικό Πόλεμο.
Αν και θεωρείται ο ιδρυτής της δυναστείας, στην πραγματικότητα η βραχεία βασιλεία του σημαδεύει τη μετάβαση από τη βασιλεία του Χορεμχέμπ, που σταθεροποίησε την Αίγυπτο στο τέλος της 18ης δυναστείας, προς την εξουσία των ισχυρών φαραώ της 19ης δυναστείας, ειδικά του γιου του Σέτι Α΄ και τού εγγονού του Ραμσή Β΄, που θα έφερνε την Αίγυπτο σε νέα ακμή της αυτοκρατορικής ισχύος.