Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

SOHR: Η Τουρκία διατηρεί 8.000 τζιχαντιστές μισθοφόρους στη Λιβύη

SOHR: Η Τουρκία διατηρεί 8.000 τζιχαντιστές μισθοφόρους στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Μισθοφόροι, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί μια δύναμη 8.000 περίπου τζιχαντιστών μισθοφόρων στη Λιβύη, που μάχονται στο πλευρό της ισλαμιστικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), μετέδωσε τη Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).

Το SOHR πρόσθεσε ότι η Τουρκία σταμάτησε να επιστρέφει τζιχαντιστές μισθοφόρους πίσω στη Συρία εδώ και ενάμιση μήνα.

Οι 8.000 αυτοί άνδρες παραμένουν στη βορειοαφρικανική χώρα παρά την εκεχειρία που τηρείται μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων, των ισλαμιστών της GNA και των κοινοβουλευτικών του LNA.

Εκτιμάται ότι η Τουρκία διατηρεί τους τζιχαντιστές στη Λιβύη για να τους χρησιμοποιήσει ξανά, στην πρώτη ευκαιρία, σε πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στους κοινοβουλευτικούς του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) από την πλευρά του ανέφερε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα να στρατολογεί άνδρες.

Το SOHR έγραψε επίσης την Κυριακή ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, η Τουρκία προετοιμάζεται να στείλει νέες φουρνιές τζιχαντιστών στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες.

Από τα τέλη του 2019 μέχρι σήμερα η Τουρκία -με την οικονομική υποστήριξη του Κατάρ- μετέφερε στη Λιβύη συνολικά 18.000 άνδρες, τζιχαντιστές, για να ενισχύσουν το καθεστώς της Τρίπολης, με 350 από αυτούς να είναι ανήλικοι.

10.750 επέστρεψαν στη Συρία αφού ολοκληρώθηκε η έμμισθη θητεία που είχαν συμφωνήσει να υπηρετήσουν στη Λιβύη.

Η Τουρκία δεν μετέφερε στη Λιβύη μόνο τζιχαντιστές από τη Συρία αλλά και από άλλες εθνικότητες, όπως Τυνήσιους που είχαν «εγκλωβιστεί» στη Συρία μετά την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους και μέσω του «τζιχαντιστικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Τουρκία» επέστρεψαν δίπλα στην πατρίδα τους.

Σχετικά άρθρα