Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

15 χρόνια φυλακή στη Ρωσίδα Καρίνα Τσουρκάν για κατασκοπεία υπέρ της Μολδαβίας

15 χρόνια φυλακή στη Ρωσίδα Καρίνα Τσουρκάν για κατασκοπεία υπέρ της Μολδαβίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Κατασκοπεία, Μολδαβία, Πράκτορες, Ρωσία,

Το Δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 ετών στην Καρίνα Τσουρκάν, πρώην υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος του κρατικού ενεργειακού ομίλου Inter RAO, με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Μολδαβίας.

Η ίδια η Τσουρκάν, η οποία συνελήφθη το 2018, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν την αθώωσή της.

Ο δικηγόρος της Ιβάν Παβλόφ δήλωσε ότι θα υποβάλει έφεση κατά της απόφασης.

«Αυτή η ημέρα αναμφισβήτητα θα περάσει στην ιστορία ως η μαύρη σελίδα της ρωσικής δικαιοσύνης.

»Καταδίκασαν έναν αθώο άνθρωπο, και έχω την ευθύνη όσων λέω, σε κάθειρξη 15 ετών.

»Η υπόθεση της Τσουρκάν επίσης είμαι βέβαιος ότι θα περάσει στην ιστορία ως προηγούμενο το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει στην δικαιοσύνη.

»Προς το παρόν δεν βρήκαμε το δίκιο μας, μας απομένει ένα πράγμα, να προχωρήσουμε παραπέρα, να εφεσιβάλλουμε την απόφαση και να επιδιώξουμε την ακύρωση της ποινής και τάχιστα την απελευθέρωση της πελάτισσάς μας.

»Η Καρίνα είναι δυνατή, η ίδια αντέχει.

»Φυσικά είναι πολύ δύσκολο για εκείνη και έτσι πρέπει να νοιώθει ένας αθώος άνθρωπος, ο οποίος περισσότερο από δύο χρόνια είναι προφυλακισμένος».

Το γραφείο Τύπου της «Ομάδας-29», στην οποία ανήκουν οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπισή της, θεωρεί ότι τα έγγραφα, βάσει των οποίων διαμορφώθηκε το κατηγορητήριο ήταν χαλκευμένα.

Η δίκη της έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν δημοσιοποιήθηκαν λόγω της φύσης της και θεωρούνται απόρρητες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Τσουρκάν παρέδωσε στις μυστικές υπηρεσίες της Μολδαβίας στοιχεία που αφορούσαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ρωσία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εκδοχή της ανάκρισης, η Τσουρκάν στρατολογήθηκε στις 16 Αυγούστου του 2004 από την υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας της Μολδαβίας, με την οποία συνεργαζόταν με το ψευδώνυμο Κάρλα.

Στα τέλη Απριλίου του 2015 εξασφάλισε σε ηλεκτρονική μορφή «το σχέδιο εγγράφου του υπουργείου Ενέργειας για τις ξεχωριστές πτυχές ενεργειών εκ μέρους των ρωσικών ενεργειακών εταιρειών στο κανάλι της διεθνούς συνεργασίας» και πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2015 παρέδωσε το έγγραφο αυτό στις μυστικές υπηρεσίες της Μολδαβίας.

Η Τσουρκάν, δήλωσε ότι ποτέ δεν γνώριζε ποιοι εκπροσωπούσαν ξένες μυστικές υπηρεσίες, και ποτέ δεν είδε αυτό το έγγραφο, για το οποίο την κατηγορούν ότι παρέδωσε στις μυστικές υπηρεσίες της Μολδαβίας.

Θεωρεί ότι η δίωξη της σχετίζεται με προσπάθειες να την απομακρύνουν από την θέση της.

Σχετικά άρθρα