Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ροχανί: Ελπίζω ο Μπάιντεν να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία της Βιέννης

Ροχανί: Ελπίζω ο Μπάιντεν να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία της Βιέννης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Πυρηνικά Όπλα, Πυρηνική Ενέργεια, Τζο Μπάιντεν, Χασάν Ροχανί,

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνέκρινε με δηλώσεις του τον Αμερικανό ομόλογό του με τον εκλιπόντα Ιρακινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

«Στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν, χρειάστηκε δύο φορές να αντιμετωπίσουμε δύο τρελούς… τον (Ντόναλντ) Τραμπ και τον Σαντάμ», δήλωσε ο Ροχανί.

Ο ένας ενέπλεξε το Ιράν σε ένα στρατιωτικό πόλεμο (1980-88), ο άλλος σε έναν οικονομικό, δήλωσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην κρατική τηλεόραση.

«Ο Σαντάμ εκτελέστηκε για τα εγκλήματά του.

»Και η μοίρα του Τραμπ δεν πρόκειται να είναι πολύ καλύτερη», δήλωσε ο Ροχανί, προσθέτοντας πως στο τέλος, το Ιράν βγήκε νικηφόρο και στους δύο πολέμους.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν κατόρθωσε να καταλάβει το νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του Ιράν, ούτε ο Τραμπ μπόρεσε επίσης να επιβάλει τα σχέδιά του για αλλαγή καθεστώτος, πρόσθεσε.

Λόγω του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ, η Ισλαμική Δημοκρατία χρειάστηκε χρόνια για να ανοικοδομήσει τις παραμεθόριες επαρχίες της, αλλά οι κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ ήταν ακόμη χειρότερες, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επιβληθεί περισσότερες από 1.500 κυρώσεις, που βύθισαν το Ιράν στη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία του.

Ωστόσο, ο Ροχανί εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάδοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία της Βιέννης από την οποία η Ουάσιγκτον, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, αποχώρησε μονομερώς το 2018 και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα άρει τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.

Σχετικά άρθρα