Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νταβούτογλου ντύθηκε “περιστέρα” και πήγε στην Κύπρο

Ο Νταβούτογλου ντύθηκε “περιστέρα” και πήγε στην Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Αχμέτ Νταβούτογλου, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Ντερβίς Έρογλου, Φυσικό Αέριο,

Έκκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθούν μαζί την Κύπρο, να πάνε πρώτα στο “νότιο μέρος” και μετά στο “βόρειο μέρος”, όπως είπε χαρακτηριστικά, απηύθυνε ο Τούρκος ιδεοληπτικός πρωθυπουργός που οραματίζεται την αναβίωση του ισλαμικού χαλιφάτου, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου να ξεκαθαρίσει εάν η Άγκυρα υποστηρίζει δύο κράτη, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία στην Κύπρο, απάντησε:

“Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό”.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ” (το ψευδοκράτος) έδειξαν πάντοτε καλή πρόθεση.

“Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η ΤΔΒΚ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να δείξαμε δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο άνθρωπος που εκπροσωπεί ένα κράτος εισβολέα και κατακτητή, ο ίδιος που στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος. Αυτός είναι που εμφανίζεται τώρα ως… περιστέρι της ειρήνης.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι τώρα είναι η ώρα της δράσης, προσθέτοντας πως απόψε με τη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου υπάρχει μια ευκαιρία για να γίνει μια ωραία αρχή.

“Η καθυστέρηση των συνομιλιών είναι χάσιμο χρόνου. Το Εθνικό Συμβούλιο στην ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει δύσκολη τη λήψη αποφάσεων”, υποστήριξε.

“Από εδώ απευθύνω έκκληση στον κύριο Αναστασιάδη. Ελάτε και ας κάνουμε αυτή την ειρήνη όχι αύριο, σήμερα, όχι την άλλη βδομάδα, αυτή τη βδομάδα, όχι την επόμενη χρονιά, αυτή τη χρονιά. Μια λύση η οποία αναβάλλεται στην πραγματικότητα βαθαίνει τη μη λύση, ας μην την αναβάλλουμε”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

“Αν ο κύριος Πρωθυπουργός είναι έτοιμος ας πάμε μαζί στο νότο, ας πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε. Μετά ας πάμε στο βορρά, πάλι να είμαστε μαζί. Η Μεσόγειος έχει γίνει κοινή θάλασσα πολλών πολιτισμών, πολλών εθνών. Ελάτε και ας ιδρύσουμε εδώ μαζί την ειρήνη”.

Για τις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία, είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχιστούν. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση και στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

“Ελάτε και ας αποτελέσουμε παράδειγμα. Ας γίνουμε παράδειγμα και για άλλες κρίσεις”.

“Αν ο κύριος Αναστασιάδης αυτό δεν μπορεί να το κάνει, ας το πει ότι δεν μπορεί να το κάνει”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε: “Ή ελάτε να βρούμε μαζί λύση ή να αίρουμε το εμπάργκο και να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Τουρκοκύπριους μόνους τους στη μοίρα τους. Το μήνυμά μας είναι αυτό”.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μετά την επίλυση του Κυπριακού να εφαρμοστεί εκ περιτροπής προεδρία.

“Αναφέρομαι σε ένα Τουρκοκύπριο και ένα Ελληνοκύπριο πρόεδρο από την Κύπρο. Είτε είναι Ελληνοκύπριος ο πρόεδρος, είτε Τουρκοκύπριος πάλι την πρώτη επίσκεψη εκεί θα την κάνω. Δεν θα κοιτάξουμε αν επικεφαλής του κυπριακού κράτους που το ίδρυσαν μαζί ως δύο φίλοι λαοί οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι Τουρκοκύπριος ή Ελληνοκύπριος”.

Σε ερώτηση αν και το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί όπως και το νερό, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η μέθοδος μεταφοράς νερού είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Το φυσικό αέριο είναι περιουσία του νησιού. Το σκέφτονται αυτό μονόπλευρα. Στο θέμα του φυσικού αερίου η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει λάθος. Εμείς φέρνουμε το νερό μας και το δίνουμε και στην ελληνοκυπριακή πλευρά”.

Πρόσθεσε ότι με τον τρόπο που μεταφέρουν το νερό μπορούν να μεταφέρουν και το φυσικό αέριο και να το διοχετεύσουν στην αγορά.

“Εάν υπάρξει ειρήνη, εάν θα είναι ενθαρρυντικό για την ειρήνη, εμείς θα πάρουμε το φυσικό αέριο με αγωγούς και θα το πάμε στις διεθνείς αγορές. Είτε είναι Ελληνοκυπριακό είτε είναι Τουρκοκυπριακό θα επωφεληθεί”, ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση πώς σχολιάζει το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη σιωπούν απέναντι στα αιτήματα των Ελληνοκυπρίων για το θέμα της υπηκοότητας και των εποίκων, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε ότι στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μπορούμε να φέρουμε στην ημερήσια διάταξη το θέμα του εδαφικού.

“Πρώτα να ξεκαθαρίσει ο κρατικός μηχανισμός (οι εξουσίες του κράτους) και μετά θα έρθουμε σε αυτό το θέμα. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στην ΤΔΒΚ τι θα κάμει στο θέμα αυτό. Γι’ αυτό το θέμα υπάρχουν αποφάσεις. Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο εδώ. Δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο η απόδοση υπηκοότητας”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η επίσκεψη του στα κατεχόμενα έχει τρεις διαστάσεις.

Πρώτον είναι η πρώτη επίσκεψη έπειτα από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

“Όποιος ό,τι και να πει, η Τουρκία αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ ως κράτος”, τόνισε. “Δεύτερον, η Τουρκία δεσμεύεται για την ευημερία και την ασφάλεια της ΤΔΒΚ. Για τη μητέρα πατρίδα δεν υπάρχουν εμπόδια για τη μικρή πατρίδα. Φέρνουμε το νερό της Ανατολίας στη μικρή πατρίδα και σε αυτό δεν μπορεί κανένας να σταθεί εμπόδιο”, πρόσθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Η τρίτη διάσταση είναι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ευχήθηκε επιτυχία στον Αχμέτ Νταβουτογλού με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

“Η ευημερία και επιτυχία της Τουρκίας μας χαροποιεί”, είπε ο Ντερβίς Έρογλου και πρόσθεσε πως “η Τουρκία αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, αυτή η αναγνώριση για μας είναι ζωτικής σημασίας”.

“Οι Τουρκοκύπριοι υποστήριζαν πάντα τη λύση και το συμβιβασμό και αυτή η στάση μας θα συνεχιστεί”, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης λέγοντας ότι στόχος τους είναι “η ε/κ πλευρά να αφήσει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και να υπάρξει συμφωνία”, κατά την έκφρασή του.

Πηγές εφημερίδα Φιλελεύθερος και Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικά άρθρα