Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων διέταξε την άμεση αποφυλάκιση του Κούρδου ηγέτη Ντεμιρτάς

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων διέταξε την άμεση αποφυλάκιση του Κούρδου ηγέτη Ντεμιρτάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Τουρκία,

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συνεδρίασε σε ευρεία σύνθεση καταδίκασε αυστηρά την Τρίτη την Άγκυρα για την υπόθεση του φυλακισμένου σοσιαλιστή Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές από τον Νοέμβριο του 2016 στις τουρκικές φυλακές και του οποίου ζήτησε «την άμεση απελευθέρωση».

«Το Δικαστήριο διαπιστώνει αρκετές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και διατάζει την άμεση απελευθέρωση» του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές και ενός από τους κύριους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάσισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τον εξέχοντα Κούρδο πολιτικό Σελαχατίν Ντεμιρτάς και είπε ότι η δικαιολογία για τα χρόνια φυλάκισής του ήταν για συγκάλυψη του περιορισμού του πλουραλισμού και του διαλόγου.

Το τμήμα μείζονος σύνθεσης του ΕΔΔΑ απεφάνθη ότι ο Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατικά αδικήματα, έχει υποστεί παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας και άλλων δικαιωμάτων.

Η προδικαστική του κράτηση έστειλε «ένα επικίνδυνο μήνυμα σε ολόκληρο τον πληθυσμό» που περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την ελεύθερη δημοκρατική συζήτηση, ανέφερε το δικαστήριο.

«Το Δικαστήριο κατέληξε επομένως στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι που προέβαλαν οι αρχές για την προδικαστική κράτηση του αιτούντος ήταν απλώς για συγκάλυψη για έναν απώτερο πολιτικό σκοπό, ο οποίος ήταν θέμα αδιαμφισβήτητης βαρύτητας για τη δημοκρατία», αναφέρει το δικαστήριο.

Ο Ντεμιρτάς είναι στην φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016.

Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 142 χρόνων εάν καταδικαστεί στην κύρια δίκη εναντίον του, στην οποία κατηγορείται ότι ήταν αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 2014.

Εκείνη τη χρονιά, οι διαμαρτυρίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας κατηγορούσαν τον στρατό ότι ήταν σε ετοιμότητα καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούσαν τη κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα με την Τουρκία. Οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες και οδήγησαν στο θάνατο 37 ανθρώπων.

Ο Ντεμιρτάς ηγείτο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) μεταξύ του 2014 και του 2018.

Το ΕΔΔΑ ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει στοιχεία στις αποφάσεις για την κράτησή του που να συνδέουν τις ενέργειές του και τα φερόμενα αδικήματα.

Το 2018, ένα τμήμα του ΕΔΔΑ απεφάνθη ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε μια γρήγορη δίκη, δεδομένης της μακράς κράτησής του χωρίς τελεσίδικη καταδίκη.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απάντησε τότε λέγοντας ότι η Τουρκία θα αντιδράσει κατά της απόφασης.

Λίγο αργότερα, εφετείο ενέκρινε ποινή φυλάκισης σε βάρος του Ντεμιρτάς για κατηγορίες διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας για ομιλία που έκανε το 2013, οριστικοποιώντας έτσι την καταδίκη του.

Οι πρόσφατες δεσμεύσεις του Ερντογάν για νομική μεταρρύθμιση οδήγησαν σε κάποιες εικασίες ότι ο Ντεμιρτάς μπορεί να απελευθερωθεί.

Αλλά ο Ερντογάν απέρριψε αυτή την εκδοχή τον περασμένο μήνα, αποκαλώντας τον Ντεμιρτάς τρομοκράτη και λέγοντας ότι έχει «το αίμα χιλιάδων Κούρδων στα χέρια του».

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι επιδιώκουν να καταστείλουν τη διαφωνία κάμπτοντας το δικαστικό σώμα και φυλακίζοντας μέλη της αντιπολίτευσης και επικριτές της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η κυβέρνηση είπε ότι οι ενέργειές της δικαιολογούνται από τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι τα δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα.

Σχετικά άρθρα