Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Γυναίκες καταγγέλλουν ότι ανακρίθηκαν γυμνές και υποβλήθηκαν σε «σεξουαλικά βασανιστήρια»

Τουρκία: Γυναίκες καταγγέλλουν ότι ανακρίθηκαν γυμνές και υποβλήθηκαν σε «σεξουαλικά βασανιστήρια»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Βασανιστήρια, Σεξουαλική Κακοποίηση, Τουρκία,

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ομέρ Φαρούκ Γκεργκελίογλου, κατήγγειλε ότι στο αστυνομικό τμήμα του Ουσάκ (Ουσάκειον), κρατήθηκαν 30 γυναίκες, οι οποίες ανακρίθηκαν γυμνές επιβάλλοντας σε αυτές «σεξουαλικά βασανιστήρια».

Μετά την καταγγελία ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της Ουσάκ, Μεσούτ Γκεζέρ και άλλοι αστυνομικοί υπέβαλαν μήνυση εναντίον του βουλευτή.

Στη δήλωσή του ο διευθυντής της Αστυνομίας χαρακτήρισε τις καταγγελίες ως συκοφαντίες, κατηγορώντας τον βουλευτή ως «προδότη», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα αφήσουμε να αναπνεύσει κανείς σε αυτήν τη χώρα, ανεξάρτητα εάν είναι μέλος της FETÖ ή του PKK.

»Η Αστυνομία θα υπερασπισθεί το κράτος και τη σημαία».

Το Stockholm Center for Freedom μεταδίδει:

«Ορισμένες γυναίκες που υπέστησαν παράνομες σωματικές έρευνες γυμνές στις φυλακές της Τουρκίας έχουν εμφανιστεί για να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους σε βίντεο που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά από διάψευση των πρακτικών από τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Özlem Zengin.

»Μεταξύ αυτών των γυναικών είναι δημοσιογράφοι, δικηγόροι, δάσκαλοι, γιατροί και νοικοκυρές, που αποτελούνται κυρίως από γυναίκες που έχουν τεθεί υπό κράτηση ή συνελήφθησαν για τρομοκρατία λόγω της φερόμενης σχέσης τους με το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν.

»Μία από τις πρώτες γυναίκες που μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη, μετά την έναρξη μιας εκστρατείας κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που διαμαρτύρεται για την εκτεταμένη πρακτική γυμνών σωματικών ερευνών σε τουρκικά ποινικά ιδρύματα ήταν η δημοσιογράφος Nur Ener Kılınç, η οποία συνελήφθη στις 6 Μαρτίου 2017.

»Η δημοσιογράφος είπε ότι υπέστη γυμνή σωματική έρευνα από τέσσερις φρουρούς, οι οποίοι συνέχισαν να κουτσομπολεύουν και να γελούν σαν να ήταν φυσιολογικό.

»”Όταν τους ρώτησα εάν θα ήταν όλοι παρόντες κατά τη διάρκεια της έρευνας, απλώς γέλασαν μαζί μου”, πρόσθεσε.

»Μια άλλη γυναίκα που μίλησε για την εμπειρία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν η πρώην δασκάλα Birgül Koçal, η οποία απολύθηκε από τη δουλειά της λόγω σχέσεων με το κίνημα του Γκιουλέν και συνελήφθη το 2016.

»Η Koçal είπε ότι υπέστη γυμνή σωματική έρευνα τέσσερις φορές: μία φορά όταν κρατήθηκε, μία φορά όταν συνελήφθη και σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις όταν μεταφέρθηκε σε άλλες φυλακές.

»”Δεν θυμάμαι άλλη στιγμή να ένιωσα πιο ταπεινωμένη ως γυναίκα και μητέρα. Ντρέπομαι ακόμη και για αυτό. Αλλά δεν είμαι εγώ που πρέπει να νιώθω ντροπή, αλλά εκείνοι που [παρανόμως] εφαρμόζουν αυτήν την πρακτική”, δήλωσε.

»Οι γυμνές σωματικές έρευνες γίνονται και είμαι μία από τις μάρτυρές της. Με έψαξαν δύο φύλακες στη μέση της νύχτας στη κλειστή φυλακή των γυναικών Bakırköy πίσω από ένα διάτρητο φράγμα. Οι χωροφύλακες στο δωμάτιο ένιωσαν ντροπή και γύρισαν την πλάτη τους. Μου έκαναν γυμνή σωματική έρευνα καθισμένη στα γόνατα», είπε η Hacer Koç, μια 44χρονη νοικοκυρά που συνελήφθη το 2018.

»Η Betül Alpay Kocabıyık, μία 26χρονη δικηγόρος που συνελήφθη το 2017 και στάλθηκε στη φυλακή Muğla E Type, είπε ότι έξι ή επτά φρουροί -μόνο δύο από αυτούς γυναίκες- της είπαν να γδυθεί και στη συνέχεια να καθίσει στα γόνατα.

»”Η χειρότερη κουβέντα που έχω ακούσει ήταν όταν μου είπαν να βγάλω και τα εσώρουχα μου. Γέμισαν τα μάτια μου με δάκρυα”, είπε η δικηγόρος, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια εξετάστηκε από μια γυναίκα φρουρό που άγγιξε το πάνω μέρος της κάτω από τα εσώρουχά της.

»”Τότε μου επιτράπηκε να φορέσω τη μαντήλα μου και ένα νοσοκομειακό φόρεμα πάνω από τα εσώρουχα μου. Στη συνέχεια, σάρωσαν το σώμα μου με μηχανή ακτίνων Χ. Απευθύνομαι στον Özlem Zengin, ο οποίος αρνείται τις γυμνές σωματικές έρευνες. Είμαι μία από τις χιλιάδες γυναίκες που υπέστησαν αυτήν την πρακτική”, είπε ο δικηγόρος.

»Μία άλλη δικηγόρος, η Kübya Yiğit, είπε ότι κακοποιήθηκε από μία φρουρό φυλακών το 2017, η οποία έβαλε το χέρι της κάτω από το σουτιέν της Yiğit χωρίς να ζητήσει άδεια, ενώ την έψαχνε στη φυλακή Konya όταν πήγε να δει έναν από τους πελάτες της.

»”Είχα αρκετούς πελάτες να μου μιλήσουν για τις εμπειρίες τους σχετικά με γυμνές σωματικές έρευνες. Ήμασταν σε μια αίθουσα επισκεπτών ενώ μιλούσαμε για αυτό, και αυτά τα δωμάτια παρακολουθούνται από κάμερες. Εάν ακούσετε τις συνομιλίες σε αυτό το βίντεο, μπορείτε να δείτε τους τρόφιμους να μου το λένε από το 2016. Είναι δική σας δουλειά να ερευνήσετε και να σταματήσετε αυτήν την άσχημη πρακτική”, είπε ο δικηγόρος, απευθυνόμενη στον Özlem Zengin.

»Η Yasemin Baltacı, μια νοικοκυρά που είπε ότι υπέστη επίσης γυμνή σωματική έρευνα, πρόσθεσε ότι ήταν έγκυος όταν συνελήφθη τον Ιούλιο του 2018 και στάλθηκε στη φυλακή Tarsus.

»”Μεταφέρθηκα σε νοσοκομείο από τη φυλακή για να γεννήσω. Μετά τον τοκετό, πέρασα μια εβδομάδα στο ίδιο δωμάτιο νοσοκομείου με τρεις άνδρες χωροφύλακες. Αντιμετωπίζω πρόβλημα ακόμη και να εξηγήσω τις δυσκολίες που αντιμετώπισα εκείνη τη στιγμή. Θήλαζα ακόμη και το μωρό μου μαζί τους που ήταν παρόντες στο δωμάτιο. Κύριε Zengin, εύχομαι αυτές οι ιστορίες να μην είναι αληθινές, αλλά δυστυχώς είναι”, είπε η Yasemin Baltacı.

»Η πρώην δασκάλα Tuba Özdemir, η οποία τέθηκε υπό κράτηση τον Αύγουστο του 2019 στην περιοχή Cizre του Şırnak, δήλωσε ότι υπέστη ψυχικό τραύμα όταν της είπαν να γδυθεί και να καθίσει σε στάση καθισματάκι τρεις φορές.

»”Ήταν η πιο δύσκολη ημέρα της ζωής μου. Μου είναι δύσκολο να κάνω κι αυτό το βίντεο. Όμως δεν είμαστε αυτές που πρέπει να ντρεπόμαστε, είναι εκείνοι οι άνθρωποι που το άφησαν να συμβεί αυτό και στη συνέχεια λένε στο κοινοβούλιο ότι δεν υπάρχουν γυμνές σωματικές έρευνες στην Τουρκία. Μην μείνετε σιωπηλοί για αυτό. Η σιωπή μας τους ενθαρρύνει να μας βασανίζουν περισσότερο”, είπε».

Σχετικά άρθρα