Ένας άνδρας από το Μίσιγκαν παρέμεινε 38 χρόνια στη φυλακή, κατηγορούμενος για εμπρησμό, αλλά αποφυλακίστηκε όταν η βασική μάρτυρας άλλαξε την κατάθεση που είχε δώσει το 1982.
Ο Ουόλτερ Φόρμπς ήταν νεαρός φοιτητής το 1982, όταν προσπάθησε να χωρίσει δύο παρέες που συμπλέκονταν έξω από ένα μπαρ στη μικρή πόλη του Μίσιγκαν.
Ένας από τους άνδρες, ο Ντένις Χολ, πυροβόλησε τον Φορμπς τέσσερις φορές την επόμενη μέρα.
Λίγο αργότερα, ο Χολ κάηκε ζωντανός μαζί με το σπίτι του και ο Φορμπς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.
Το χρονικό
Καθώς βρισκόταν έξω με εγγύηση για τους πυροβολισμούς στον Φορμπς, ο Χολ πέθανε σε πυρκαγιά στο διαμέρισμά του στο Τζάκσον του Μίσιγκαν.
Οι ερευνητές της πυρκαγιάς βρήκαν ένα μπλε δοχείο βενζίνης στη σκηνή και υπολείμματα προσανάμματος στον πρώτο όροφο του κτιρίου.
Ο Φορμπς δήλωσε ότι έμαθε για το θάνατο του Χολ ενώ άκουγε ένα πρωινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα, σκεπτόμενος ότι η Αστυνομία θα προσπαθούσε να του το χρεώσει, όπως είπε πρόσφατα στο CNN.
Τρεις μήνες μετά τον εμπρησμό, η Ανίς Κένεμπρου, μια νεαρή μητέρα δήλωσε ότι είχε δει τον Φορμπς και δύο άλλους άνδρες να μεταφέρουν κόκκινα δοχεία βενζίνης κοντά στο κτίριο κατά τη διάρκεια της φωτιάς και να χύνουν τη βενζίνη γύρω από αυτό, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.
Πράγματι, ένα κοντέινερ που μύριζε βενζίνη βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Ήταν, όμως μπλε και όχι κόκκινο.
Το 2017, η Κένεμπρου είπε ότι κατά τη στιγμή της πυρκαγιάς ήταν 19 ετών και λίγο μετά το συμβάν, δύο ντόπιοι την πλησίασαν και την πίεσαν να εμπλέξει τον Φορμπς και δύο άλλους άνδρες στον εμπρησμό.
«Απείλησαν να σκοτώσουν τα παιδιά μου, τους γονείς, τα αδέλφια μου και εμένα αν δεν ανέφερα στην Αστυνομία και κατέθετα στη δίκη ότι είδα τον Ουόλτερ και τους άλλους δύο άνδρες να βάζουν τη φωτιά», ομολόγησε η Κένεμπρου σε ένορκη ένορκη δήλωση του 2017.
Από τους τρεις κατηγορούμενους για το έγκλημα, μόνο ο Φορμπς καταδικάστηκε.
«Όλα όσα είπα στην Αστυνομία και όλα όσα κατέθεσα στη δίκη σχετικά με τη μαρτυρία μου για το ποιος έβαλε την πυρκαγιά ήταν μια κατασκευή», συνέχισε η Κένεμπρου και κατέληξε:
«Από όσο γνωρίζω, ο Ουόλτερ δεν είχε καμία σχέση με αυτό το έγκλημα».
Από τις 20 Νοεμβρίου, ο Φορμπς είναι και τυπικά ελεύθερος μετά από 38 χρόνια εγκλεισμού, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να συνεχίσει να βοηθάει πρώην κρατούμενους να επανενταχθούν στην κοινωνία.