Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση προέδρου Σίσι με πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ στο Κάιρο

Συνάντηση προέδρου Σίσι με πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ στο Κάιρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν,

Ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι και ο αναπληρωτής ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συζήτησαν την Τετάρτη στο Κάιρο τις προοπτικές περαιτέρω εδραίωσης των ισχυρών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των ΗΑΕ και της Αιγύπτου σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Ο πρόεδρος Σίσι δέχθηκε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ στο Προεδρικό Παλάτι Ιτιχατία (Παλάτι της Ηλιουπόλεως) στο Κάιρο, συνοδευόμενο από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό προεδρικών υποθέσεων σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων WAM.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ και ο πρόεδρος Σίσι τόνισαν τις προσπάθειες των χωρών τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού τους για τον περιορισμό των περιφερειακών και διεθνών ανθρωπιστικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας όπως και την προετοιμασία για τη φάση της ανάκαμψης.

Εξέτασαν επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και τις σχετικές προκλήσεις και κρίσεις, υπογραμμίζοντας την υποστήριξή τους σε όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, στο άνοιγμα νέων προοπτικών για περιφερειακές σχέσεις και στην εδραίωση σταθερότητας στη Μέση Ανατολή με βάση τη συνεργασία και τη συνύπαρξη.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ τόνισε τη διαρκή ετοιμότητα των ΗΑΕ να βοηθήσουν την Αίγυπτο να αντιμετωπίσει την πανδημία, επιβεβαιώνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις τους είναι αδελφικές και στρατηγικές και βασίζονται σε συμπόνια, κατανόηση, αμοιβαίο σεβασμό και κοινό πεπρωμένο από την εποχή του αείμνηστου σεΐχη Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχιάν.

Η διμερής σχέση μεταξύ των δύο χωρών γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, λόγω της κοινής πολιτικής βούλησής να την ενισχύσουν, πρόσθεσε ο πρίγκιπας διάδοχος, επισημαίνοντας ότι η περιοχή και ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζουν ταχείες αλλαγές και εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα τα συμφέροντα του αραβικού κόσμου, ιδίως τις αυξανόμενες προσπάθειες ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών και τους κινδύνους που θέτει ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία, καθώς και άλλοι κίνδυνοι για την αραβική και παγκόσμια ασφάλεια.

Αυτό το ζήτημα απαιτεί μεγαλύτερη συνεργασία και περαιτέρω διαβουλεύσεις μεταξύ των αραβικών χωρών, πρόσθεσε ο πρίγκιπας διάδοχος, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της αραβικής εθνικής ασφάλειας, και τα ΗΑΕ είναι πάντα πρόθυμα να συνεργαστούν μαζί της για την επίλυση διαφόρων περιφερειακών κρίσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σίσι καλωσόρισε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ στο «δεύτερο σπίτι του», τονίζοντας ότι η επίσκεψη είναι ένα ακόμη κίνητρο για την ενίσχυση των αδελφικών διμερών δεσμών τους σε ευρύτερες προοπτικές κοινής δράσης και συνολικής συνεργασίας.

Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες του πρίγκιπα διαδόχου για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή και επαίνεσε τη σημαντική εξέλιξη της συνολικής σχέσης μεταξύ των ΗΑΕ και της Αιγύπτου, ιδίως των πολιτικών, οικονομικών, ασφάλειας και στρατιωτικών σχέσεών τους, καθώς και τη σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεών τους, τονίζοντας την επιθυμία των δύο χωρών να αναπτύξουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις.

Τόνισε τη δέσμευση της Αιγύπτου για την ασφάλεια του Κόλπου «ως επέκταση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου», απορρίπτοντας τυχόν αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Στο τέλος της συνάντησης, και οι δύο πλευρές τόνισαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και το συντονισμό τους σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για να βοηθήσουν στη δημιουργία των θεμελίων της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή.

Τόνισαν επίσης τη σημασία των πρόσφατων ιστορικών ειρηνευτικών συμφωνιών με το Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα