Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Σύροι διαμαρτύρονται ότι οι Αμερικανοί «κλέβουν» το πετρέλαιό τους

Οι Σύροι διαμαρτύρονται ότι οι Αμερικανοί «κλέβουν» το πετρέλαιό τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Ενέργεια, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Μπιλάλ Ερντογάν, Ντέιρ αλ Ζουρ, Πετρέλαιο, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF),

Αμερικανικά οχήματα και βυτιοφόρα, που ανήκουν στον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, μετέφεραν «κλεμμένο συριακό πετρέλαιο» από την επαρχία Χασάκα (Β/Α Συρία) στο Ιράκ μέσω του συνοριακού περάσματος Αλ Ουαλίντ, διαμαρτύρεται το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τοπικές πηγές από το χωριό Αλ Σουαϊντία είπαν σε ανταποκριτή του SANA ότι μια φάλαγγα αποτελούμενη από 85 στρατιωτικά οχήματα και βυτιοφόρα φορτωμένα με «κλεμμένο συριακό πετρέλαιο και στρατιωτικό εξοπλισμό» τα είδαν να κατευθύνονται στο Ιράκ μέσω του «παράνομου» συνοριακού περάσματος Αλ Ουαλίντ.

Πρόκειται για πετρέλαιο που αντλείται από τις πετρελαιοπηγές της επαρχίας της Ντέιρ αλ Ζουρ, στα εδάφη ανατολικά του Ευφράτη, που τελούν υπό τον έλεγχο των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Λαθρεμπόριο πετρελαίου με την οικογένεια Ερντογάν

Οι πετρελαιοπηγές αυτές αρχικά καταλήφθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος το 2014.

Η τρομοκρατική οργάνωση εξήγαγε λαθραία το πετρέλαιο στην Τουρκία και με τα έσοδα χρηματοδοτούσε τον πόλεμό της.

Στο λαθρεμπόριο αυτό κεντρικό ρόλο είχαν ο γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν και ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τότε υπουργός Ενέργειας.

«Οι Τούρκοι θησαύρισαν από το τρομοκρατικό λαθρεμπόριο.

»Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο γαμπρός του προέδρου Ερντογάν ήταν τότε Υπουργός Ενέργειας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των εξαγωγών πετρελαίου από τη Συρία.

»Ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του Ερντογάν, επωφελήθηκε από τη μεταφορά πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό του Τσεϊχάν σε διεθνείς αγορές μέσω του ομίλου BMZ.

»Τούρκοι μεσάζοντες με δεσμούς με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν κέρδισαν έσοδα», λέει μια πηγή.

Διαβάστε για περισσότερα εδώ: Columbia University’s research report, «Turkey-ISIS Oil Trade»

Υπό κουρδικό έλεγχο

Οι πετρελαιοπηγές πέρασαν στον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) το 2017.

Από τότε οι Κούρδοι εκμεταλλεύονται το πετρέλαιο, το πουλάνε σε αμερικανικές εταιρείες, για να χρηματοδοτούν τη διοίκησή τους και τις ένοπλες δυνάμεις τους στα εδάφη που ελέγχουν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Το καθεστώς Άσαντ, που έχει τάξει το πετρέλαιο στους Ρώσους, ως μέρος της αμοιβής της Μόσχας για τη σωτήρια στρατιωτική της υποστήριξη, κατηγορεί Κούρδους και Αμερικανούς ότι κλέβουν το συριακό πετρέλαιο.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους απαντούν ότι εκείνοι απελευθέρωσαν το πετρέλαιο από την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους και ότι αποτελούν -με τους Άραβες συμμάχους τους- τη δημοκρατική διακυβέρνηση της (βόρειας και ανατολικής) Συρίας.

Το SANA μετέδωσε ότι η φάλαγγα με το πετρέλαιο προστατευόταν από 16 αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μέχρι τα ιρακινά σύνορα.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν στείλει στο Ιράκ δεκάδες φάλαγγες βυτιοφόρων φορτωμένων με συριακό πετρέλαιο τους τελευταίους μήνες.

Προφανώς κάπως πρέπει να εξάγεται το πετρέλαιο που χρηματοδοτεί τη Δημοκρατική Επικράτεια της Βόρειας Συρίας.

Πρόκειται για τις ίδιες πετρελαιοπηγές που χοντροκομμένα -και άκομψα- δήλωνε ο Τραμπ «κρατήσαμε το πετρέλαιο».

Με την ουσιώδη διαφορά πως σήμερα τα έσοδα από αυτό το πετρέλαιο δεν καταλήγουν στα ταμεία της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους ή στα θησαυροφυλάκια της τυραννίδας Άσαντ, αλλά σε ένα φιλοδυτικό, κοσμικό, δημοκρατικό και επαναστατικό καθεστώς, το οποίο οικοδομεί στα ανατολικά του Ευφράτη μια δημοκρατική Συρία.

Σχετικά άρθρα