Ο Φαθί Μπασάγκα, υπουργός Εσωτερικών του ισλαμιστικού καθεστώτος της Τρίπολης στη Λιβύη, αποσκίρτησε από τον Ερντογάν διότι αντιλήφθηκε ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί το τουρκικό σχέδιο για τη Λιβύη. Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την πολιτική λύση στη Λιβύη, διότι γνωρίζει ότι σε περίπτωση που οι Λίβυοι συμφιλιωθούν, το αμέσως επόμενο που θα κάνουν είναι να πετάξουν τους Τούρκους στη θάλασσα.
Ο Ερντογάν κατηγορείται ότι εμποδίζει την πολιτική λύση και τη συμφιλίωση στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τη λιβυκή έκδοση της εφημερίδας Al-Bayan, «τα τεταμένα γεγονότα στη δυτική Λιβύη αποκάλυψαν μια σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων που απαιτούν πολιτική λύση και συμφιλίωση από τη μία, με τους συμμάχους του καθεστώτος Ερντογάν στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης από την άλλη, οι οποίοι εργάζονται για να συνεχιστεί η τουρκική επέμβαση στη χώρα».
Λιβυκά κόμματα, αντιδρώντας στην απόφαση Ερντογάν να επεκτείνει την παρουσία των δυνάμεών του και των μισθοφόρων του στη Λιβύη για ακόμα 18 μήνες, υποστηρίζουν ότι οφείλεται στον φόβο μη χάσει αυτά που πιστεύει ότι είναι τα κέρδη του από τη δεκαετή σύγκρουση.
Σημειώνουν επίσης ότι, το τουρκικό καθεστώς δεν εμπιστεύεται την ικανότητα των συμμάχων του να διασφαλίσουν τα τουρκικά συμφέροντα σε περίπτωση επίτευξης πολιτικής λύσης και άφιξης νέων ηγετών στην εκτελεστική Αρχή, ειδικά στο επίπεδο της προεδρίας του Προεδρικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης.
Οι δηλώσεις του μουφτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Σαντίκ αλ Γαριάνι (Sadiq al-Ghariani), ο οποίος διαμένει εδώ και χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, φανέρωσαν τουρκική δυσφορία, η οποία έφτασε στο σημείο του θυμού για το πρόσωπο του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φατί Μπασάγκα (Fathi Bashagha), λόγω δύο πρόσφατων επισκέψεών του στο Παρίσι και στο Κάιρο, ενώ προηγουμένως είχε συνδεθεί στον άξονα της Άγκυρας.
Η θέση του Άχμεντ Μαϊτίκ (Ahmed Maitiq), πρώτου αντιπροέδρου του λεγόμενου Προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου, για διάλογο με την ηγεσία του στρατού (σ.σ. εννοεί τον στρατάρχη Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού – LNA), που είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ροής πετρελαίου της Λιβύης στις παγκόσμιες αγορές, έχουν προκαλέσει ανασφάλειες στο τουρκικό καθεστώς ότι υπάρχουν συναινετικές κινήσεις πίσω από την πλάτη του, με στόχο να του τραβήξουν τα χαλιά κάτω από τα πόδια του, δηλαδή από την παρουσία του στη χώρα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν η Μουσουλμανική Αδελφότητα και εκτός νόμου τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές για να απορρίψουν τη συμφωνία.
Την εποχή που το τουρκικό καθεστώς πίστευε ότι είχε βάλει το χέρι του στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, εξέπληξε το γεγονός ότι ο διοικητής της, Σιντίκ αλ Καμπέερ (Siddiq al-Kabeer), κατηγορήθηκε για διαφθορά από τον επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου και ο υπουργός Εσωτερικών, Φατί Μπασάγκα, διέταξε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Καμπέερ, αφού αποδείχθηκε ότι συμμετείχε στη σπατάλη, λιγότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τον λογαριασμό του υπουργείου. Έτσι οι σύμμαχοι της Τουρκίας σε διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων ξεσηκώθηκαν εναντίον του Μπασάγκα, του επικρατέστερου υποψηφίου για τη θέση του πρωθυπουργού.
Παρατηρητές πιστεύουν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Μπασάγκα και Αλ Καμπέερ είναι η σημαντικότερη σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα συνδέονταν με συμμαχία με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι ο Μπασάγκα, ο οποίος επιδιώκει να ηγηθεί της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, συνειδητοποίησε ότι η τουρκική επιρροή στη χώρα του είναι «μπλοκαρισμένη» (ανεπιθύμητη) και ότι είναι καλύτερο να εγκαταλείψει την κατηγορία των ύποπτων συμμαχιών, κινούμενος προς την κατεύθυνση της επίτευξης ισορροπημένων σχέσεων με όλες τις πλευρές, αφού οι εσωτερικές και διεθνείς ισορροπίες δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του σχεδίου του Ερντογάν στη Λιβύη.