Κείμενο με θέμα τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, για την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400, δημοσιεύσει η εφημερίδα Financial Times (των Katrina Manson και Laura Pitel).
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής προς την τουρκική υπηρεσία αμυντικών βιομηχανιών (SSB), που διαχειρίζεται όλες τις αμυντικές εισαγωγές και εξαγωγές.
Περιλαμβάνουν επίσης πάγωμα των ενεργητικών και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για τον Πρόεδρος της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους αξιωματούχους.
«Η απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν σημαντικές δοσοληψίες με τις ρωσικές υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών» δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.
Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν πολλές ευκαιρίες να ξεκαθαρίσουν στην Τουρκία, «σε ανώτατο επίπεδο», ότι η αγορά του συστήματος S-400 από τη Μόσχα, θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού.
Η Τουρκία έχει ήδη εξαιρεθεί από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, εξαιτίας της αγοράς αυτής.
Ο Πρόεδρος Τραμπ είχε επανειλημμένως προσπάθησε να καθυστερήσει τη δράση κατά της Τουρκίας, παρά την πίεση του Κογκρέσου.
Στην περίπτωση αυτή όμως, το Κογκρέσο αύξησε την πίεση στον Πρόεδρο, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου και ως εκ τούτου, είναι προστατευμένο από προεδρικό veto.
Ο φόβος αυστηρών κυρώσεων, που μπορεί να βλάψουν την τουρκική οικονομία, εδώ και χρόνια βαραίνει στο μυαλό των επενδυτών.
Έχοντας χάσει σχεδόν το 25% της αξίας της, φέτος, η τουρκική λίρα, διαπραγματευόταν στα ίδια επίπεδα με το δολάριο, μετά την ανακοίνωση.
Ο Ozgur Unluhisarcikli, επικεφαλής του γραφείου του General Marshal Fund, στην Άγκυρα, σημείωσε ότι οι κυρώσεις ήταν «ελαφρές» σε σύγκριση με τις επιλογές, που υπήρχαν στο τραπέζι.
Άτομο που γνωρίζει λεπτομέρειες για την απόφαση των κυρώσεων, ανέφερε ότι ο γνώμονα ήταν να μην πληγωθούν οι δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
Όμως, ακόμη κι αν τα μέτρα θεωρούνται ελαφρά, η απόφαση και μόνο των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε εταίρο τους στο ΝΑΤΟ δείχνει το μέγεθος της έντασης μεταξύ των δύο συμμάχων.
Η επιθυμία του Τούρκου Προέδρου να ακολουθήσει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και η αυξανόμενη χρήση στρατιωτικής ισχύος για να πετύχει τους στόχους του, έχουν θορυβήσει, όχι μόνο την Ουάσιγκτον, αλλά και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να καταρτίσουν λίστα με κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ως απάντηση στις «μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις» στη διαμάχη στη Μεσόγειο, για το φυσικό αέριο.