Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε ποιες χώρες εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού

Σε ποιες χώρες εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστραλία, Βρετανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Ουαλία, Σκωτία,

Το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, εξαπλώθηκε στη Σκωτία και την Ουαλία μετά την εμφάνισή του την Αγγλία, λένε οι επιστήμονες.

Το στέλεχος, που ονομάστηκε VUI – 202012/01 από τη Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), είναι μια έκδοση του SARS-CoV-2, ελαφρώς διαφορετική από τις παλαιότερες εκδόσεις του ιού.

Έχει μια σειρά από 17 μεταλλάξεις, με μερικές από αυτές να παρατηρούνται στην ακίδα της πρωτεΐνης, που αλλάζουν ελαφρώς το σχήμα της.

Ο Ματ Χάνκοκ είπε χθες ότι η Public Health England αναγνώρισε τις μεταλλάξεις ως ξεχωριστό, σημαντικό στέλεχος του ιού την περασμένη εβδομάδα.

Οι εργαστηριακές ακολουθίες δείχνουν ότι το πρώτο ίχνος του στελέχους χρονολογείται από τις 20 Σεπτεμβρίου, σε ένα εργαστήριο στο Milton Keynes, που χρησιμοποιείται για την ανάλυση των τεστ.

Το στέλεχος φέρεται να εισήχθη στη χώρα από παραθεριστές στην Ισπανία και φαίνεται να σχετίζεται με την «έκρηξη» κρουσμάτων στο Λονδίνο και τα νοτιοανατολικά της χώρας.

Στο μεταξύ, το project Nextstrain.org, το οποίο καταγράφει εργαστηριακές αναφορές του στελέχους, ανέφερε πως βρήκε δείγματα από αρχεία στην Ουαλία, τη Σκωτία και τη Δανία.

Ακόμα, η Public Health England επιβεβαίωσε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος βρέθηκε επίσης στην Αυστραλία.

Η συντριπτική πλειοψηφία, πάντως, είναι στην Αγγλία.

Το στέλεχος του ιού είναι πιθανό να υπάρχει σε άλλες χώρες, αλλά μπορεί να μην έχει καταγραφεί από τις μελέτες παρακολούθησης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι η μετάλλαξη αλλάζει τη λειτουργία του ιού με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αποτρέπει από τη λοίμωξη Covid-19.

Ο Ματ Χάνκοκ είπε ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει τον ιό να εξαπλωθεί ταχύτερα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να το υποστηρίζουν στο 100%.

Σχετικά άρθρα