Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάικ Πόμπεο, Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τουρκία,

Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις είναι εντεταγμένες στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο ενέκρινε την Παρασκευή και η Γερουσία.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλων τριών ανώτατων στελεχών της, των Μουσταφά Αλπέρ Ντενίζ, Σερχάτ Γκέντσογλου και Φαρούκ Γιγίτ.

Η πολυαναμενόμενη κίνηση της Ουάσιγκτον αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα και δυνητικά να βλάψει την τουρκική οικονομία, που ήδη πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τους S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB) σύμφωνα με το άρθρο 231 του Νόμου για την Αντιμετώπιση Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) για την εν γνώση της συμμετοχή σε σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια οντότητα εξαγωγών όπλων της Ρωσίας, προμηθεύοντας το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400.

»Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς βίζας (ταξιδιωτικών θεωρήσεων) για τον Δρ. Ismail Demir, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Μάικ Πομπέο, όπως έχει αναρτηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στα υψηλότερα επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και αμυντική βιομηχανία.

»Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων.

»Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και εν αναμονή της απομάκρυνσής της από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.

»Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το άρθρο 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς άμυνας και πληροφοριών της Ρωσίας.

»Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει το πρόβλημα S-400 αμέσως σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος Σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την επί δεκαετίες ιστορική μας παραγωγική συνεργασία στον τομέα της άμυνας αφαιρώντας το συντομότερο δυνατό το εμπόδιο της κατοχής των S-400 από την Τουρκία».

Σε ανάρτηση του στο Twitter o Πομπέο δήλωσε τα εξής:

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

»Οι σημερινές κυρώσεις στη SSB της Τουρκίας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως το #CAATSA.

»Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με την Ρωσία στον αμυντικό τομέα».

Σχετικά άρθρα