Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Φίλοι ξανά» Τουρκία-Ιράν – Λύθηκε η «παρεξήγηση» εξαιτίας των στίχων που απήγγειλε ο Ερντογάν

«Φίλοι ξανά» Τουρκία-Ιράν – Λύθηκε η «παρεξήγηση» εξαιτίας των στίχων που απήγγειλε ο Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Καύκασος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αργά το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, σχετικά με την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της απαγγελίας ενός αλυτρωτικού ποιήματος από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του την Πέμπτη στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Τεχεράνη θεώρησε ότι η απαγγελία των συγκεκριμένων στίχων από τον Ερντογάν υποκινούσε απόσχιση της ιρανικής επαρχίας του δυτικού Αζερμπαϊτζάν.

Μετά τη συνομιλία των δύο ΥΠΕΞ η ιρανική πλευρά διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες «έλυσαν την παρανόηση».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Τσαβούσογλου είπε στον Ζαρίφ ότι οι δημόσιες δηλώσεις της Τεχεράνης με στόχο τον Τούρκο πρόεδρο ήταν «αβάσιμες» και απαράδεκτες από τη στιγμή που υπάρχουν άλλα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε την υποστήριξη της Τουρκίας στο Ιράν στις πλέον δύσκολες περιόδους «όταν όλοι γύρισαν την πλάτη τους στο Ιράν». Αυτό, υποστήριξε, μεγάλωσε την τουρκική απογοήτευση.

Σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι ο Ερντογάν σέβεται πλήρως την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν γνώριζε τις ιρανικές ευαισθησίες για τους στίχους που απήγγειλε στο Μπακού.

Η ιρανική πρεσβεία στην Άγκυρα επιβεβαίωσε, στις 12 Δεκεμβρίου, ότι η πρόσφατη παρεξήγηση επιλύθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ Τσαβούσογλου και Ζαρίφ.

«Τα μέρη τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης και επέκτασης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε η ιρανική πρεσβεία στο Twitter.

Σχετικά άρθρα