Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γερμανία επιστρέφει Κούρδους πρόσφυγες στη Βουλγαρία – Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται

Η Γερμανία επιστρέφει Κούρδους πρόσφυγες στη Βουλγαρία – Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Βαλκάνια, Βουλγαρία, Γερμανία, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πρόσφυγες,

Η Γερμανία θέλει να στείλει στη Βουλγαρία Κούρδους πρόσφυγες, γράφει το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF και αναμεταδίδουν τα Τουρκικά Νέα, καταγγέλοντας τη βουλγαρική κυβέρνηση ότι παραδίδει Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες στο τουρκικό καθεστώς.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σύντομα θα απελάσει στη Βουλγαρία 86 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και Κούρδοι.

Ανησυχία προκαλεί στους πρόσφυγες όμως ότι η κυβέρνηση της Σόφιας το τελευταίο διάστημα έχει στενές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν.

Η Βουλγαρία χωρίς να υπολογίζει καθόλου τις διεθνείς συνθήκες που επιβάλλουν την προστασία των προσφύγων, τον περασμένο Σεπτέμβριο παρέδωσε στο τουρκικό κράτος, τον Κούρδο πολιτικό Σελαχατίν Ουρούν.

Ο Ουρούν ο οποίος στις εκλογές τις 31 Μαρτίου είχε κατέβει ως υποψήφιος αναπληρωτής δήμαρχος με το κόμμα HDP, στο Ουλούντερε του νόμου Σιρνακ, μετά από την οριστικοποίηση της ποινής φυλάκισης σε βάρος του, αναγκάστηκε να φύγει έξω από την Τουρκία και τον Ιανουάριο συνελήφθη στη Βουλγαρία.

Παρέμεινε 9 μήνες στη φυλακή και η Βουλγαρία χωρίς να περιμένει το δικαστήριο Ασύλου της 29ης Σεπτεμβρίου, με παράνομο τρόπο τον παρέδωσε στην Τουρκία, όπου τον έστειλαν στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Αποκαλύφθηκε ότι κατά την το διάστημα της παράδοσης του Ουρούν, η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών εργάστηκε συντονισμένα με τις Αρχές ασφαλείας της Βουλγαρίας.

Εντύπωση προκαλεί η οικοδόμηση των στενών σχέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Σοφίας του Μπόικο Μπορίσοφ και στην εξουσία του Ερντογάν, ενώ έγινε γνωστό πως μεταξύ των ετών 2014-2019 ο αριθμός των προσφυγών για πολιτικό άσυλο, αυτών που πέρασαν από την Τουρκία στη Βουλγαρία και έγινε δεκτός, δεν είναι μεγαλύτερος από τα δάχτυλα του ενός χεριού.

Παρόλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, προβάλλοντας ως δικαιολογία την συνθήκη του Δουβλίνου, που προβλέπει την επιστροφή των προσφύγων στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου εισήλθαν, ετοιμάζεται να στείλει μεγάλο αριθμό προσφύγων στη Βουλγαρία.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ απαντώντας σε ερώτημα της βουλευτού του αριστερού κόμματος Χελίν Εβρίμ Σόμμερ, είπε πως φέτος γίνονται οι ετοιμασίες για την επιστροφή 371 προσφύγων στη Βουλγαρία.

Η εφημερίδα Neues Deutschland, όπου δημοσιεύεται η απάντηση, αναφέρεται πως εξ αυτών των προσφύγων, οι 86 έγιναν δεκτοί από την κυβέρνηση της Σόφιας και σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή τους.

Η Σομμέρ υπενθύμισε την παράνομη παράδοση του κουρδικού πολιτικού Σελαχατίν Ουρούν στην Τουρκία Και δήλωσε πως για να μη συμβούν παρόμοια περιστατικά δεν πρέπει οι πρόσφυγες να σταλούν στη Βουλγαρία.

Η Σομμέρ του Αριστερού κόμματος, εστιάζοντας στην συνεργασία της κυβέρνηση της Σόφιας με το καθεστώς Ερντογάν δήλωσε πως «ελπίζω πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της αυτή την κατάσταση».

Σχετικά άρθρα