Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάιατ: Στηρίζουμε τις θρησκευτικές ελευθερίες των ορθοδόξων στην Τουρκία

Πάιατ: Στηρίζουμε τις θρησκευτικές ελευθερίες των ορθοδόξων στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Θρησκευτική Ελευθερία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ρωσία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Μόσχας - Πατριαρχείο Ρωσίας, Τζέφρι Πάιατ, Τουρκία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Τη στήριξή του απέναντι στους ορθόδοξους χριστιανούς που δοκιμάζονται από το καθεστώς Ερντογάν εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας που διοργανώνουν το «Foreign Affairs The Hellenic Edition» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πάιατ, αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους διαδικτυακά, υπογράμμισε πως για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας είναι θεμελιώδες.

«Πράγματι, ενέπνευσε τους πρώτους αποίκους της Αμερικής να διασχίσουν στον Ατλαντικό Ωκεανό.

»Τέσσερις αιώνες αργότερα, η θρησκευτική ελευθερία παραμένει βασικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

»Οι Αμερικανοί σέβονται βαθιά την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διατήρησε τον ελληνικό πολιτισμό στο πέρασμα τεσσάρων αιώνων οθωμανικής κυριαρχίας», είπε ο Πάιατ, προσάπτοντας στη Ρωσική Εκκλησία προσπάθεια πρόκλησης σχίσματος.

Ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε πως η Ρωσική Εκκλησία προσπάθησε να τιμωρήσει την Ελλάδα, συστήνοντας στους Ρώσους Ορθόδοξους τουρίστες να μην επισκέπτονται ελληνικές μητροπόλεις.

«Συγχαίρουμε την Εκκλησία της Ελλάδας και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που υποστηρίζει γενναία την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας».

Από τα βέλη του Πάιατ δεν γλίτωσαν ούτε οι Κινέζοι, που «καταπατούν τις θρησκευτικές ελευθερίες των Ουιγούρων».

«Πιστεύουμε στην προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου, της θρησκευτικής ανοχής και της διαφορετικότητας.

»Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Πρεσβεία των ΗΠΑ συνεργάζεται τακτικά με τους μουφτήδες και τους μητροπολίτες της Θράκης.

»Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ισχυρός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριάρχη, του πνευματικού ηγέτη των Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο.

»Όταν ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο συναντήθηκε με τoν Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη πριν από τρεις εβδομάδες, επιβεβαιώθηκε το κοινό μας όραμα για τη στήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, είτε στην Τουρκία είτε στην Ουκρανία.

»Ως στρατηγικοί εταίροι, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται για να ανταποκριθούν στην πρόκληση που θέτει η Ρωσία στις δημοκρατικές μας αξίες» κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.

Διαβάστε: Ambassador Pyatt’s Remarks at the Foreign Affairs International Conference on Religious Diplomacy

Σχετικά άρθρα