Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν δεν θα επιτρέψει «ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό» στη θάλασσα

Ο Ερντογάν δεν θα επιτρέψει «ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό» στη θάλασσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα σε συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο στο Πανεπιστήμιο Akdeniz, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ούτε «ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό» στη θάλασσα.

Η αναφορά σε ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό στη θάλασσα μάλλον αφορά τον ίδιο, αφού η Τουρκία επιχειρεί να αρπάξει μέρος της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί σχέδια και χάρτες που επιχειρούν να την περιορίσουν στις ακτές της Αττάλειας.

Μάλλον δεν εννοεί να καταλάβει και προφανώς αρνείται να αποδεχτεί ότι η Τουρκία έχασε τη θάλασσα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και η Ελλάδα από την πλευρά της έχασε τη Σμύρνη στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τη Σμύρνη, εκείνος γιατί διεκδικεί θάλασσα που δεν ανήκει στη χώρα του;

Ή μήπως αγνοεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία η Τουρκία παραιτήθηκε από οποιαδήποτε κυριαρχία πέρα των τριών μιλίων από τις ακτές της;

Επέμεινε λοιπόν, επαναλαμβάνοντας το γνωστό του παραλήρημα, ότι σχέδια και χάρτες που αποκλείουν την Τουρκία από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «απαράδεκτα».

Στη συνέχεια επανέλαβε την πρότασή του για σύνοδο όλων των χωρών της Ανατολική Μεσογείου για να επιλυθεί το ζήτημα.

Ποιο ζήτημα; Θα μαζευτούν όλοι της περιοχής γύρω από ένα τραπέζι για να συζητήσουν πώς η Ελλάδα θα παραχωρήσει μέρος της ΑΟΖ της στην Τουρκία;

Και μάλιστα δίχως να έχει προηγηθεί στρατιωτική ήττα της Ελλάδας;

Που τα ονειρεύτηκε αυτά ο κουτοπόνηρος ανατολίτης;

Και -προφανώς- στο ίδιο τραπέζι θα θέλει να καθίσει το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα της Κύπρου με την Κυπριακή Δημοκρατία, επιτυγχάνοντας έτσι διεθνή αναγνώριση του πρώτου και της διχοτόμησης της νήσου.

Ο Τούρκος πρόεδρος ή περνιέται για εξαιρετικά έξυπνος ή θεωρεί όλους τους άλλους εξαιρετικά ανόητους.

Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία έχει διατηρήσει την ηρεμία της παρά τις κακομαθημένες συμπεριφορές της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» από το 2003, δεσμευόμενος ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τη στάση που έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής.

Να της λέμε και ευχαριστώ που είναι ψύχραιμη;

«Ηρεμία» χαρακτήρισε ο Ερντογάν τον μόνιμο νευρικό κλονισμό – νευρικότητα της Τουρκίας και τις επανειλημμένες επιθετικές της ενέργειες. Εάν δηλαδή δεν ήταν «ήρεμη» τι θα έκανε;

Για μια ακόμη φορά δεν παρέλειψε να ισχυριστεί ότι η Τουρκία εγγυάται την προστασία και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, εννοώντας μάλλον των εποίκων γιατί Τουρκοκύπριοι πλέον λίγοι απέμειναν στη νησί και επικαλέστηκε την «κοινή λογική» -ο τζιχαντιστής επικαλέστηκε τη λογική- για να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής (win-win) φόρμουλα που θα προστατεύει όλων τα δικαιώματα.

Η «κοινή λογική» του Ερντογάν -αλλά και του υπόλοιπου «αρπακτικού» τουρκικού πολιτικού συστήματος- είναι του μαφιόζου εκβιαστή.

Η Τουρκία ζητά από Ελλάδα και Κύπρο να της παραδώσουν ως φόρο υποτέλειας μέλος των ΑΟΖ τους για να μη κάνει πόλεμο.

Βεβαίως εάν τολμήσει ένα πόλεμο με τους Έλληνες το πιθανότερο είναι η Τουρκία να ηττηθεί και να οδηγηθεί σε διαμελισμό.

Αντλεί θράσος εξαιτίας της Γερμανίας, που προστατεύει τα συμφέροντά της στην Τουρκία και της Ρωσίας που χρησιμοποιεί την Τουρκία ως Δούρειο Ίππο εντός του ΝΑΤΟ.

Για την αποθράσυνση αυτή μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν το καλοκαίρι είχε επιτραπεί στον ελληνικό στόλο να βυθίσει τον τουρκικό, τώρα θα είχε τελειώσει το ζήτημα.

Σχετικά άρθρα