Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υψηλόβαθμος πράκτορας του Άσαντ απολαμβάνει χάρη στη Μοσάντ «μια νέα ζωή» στην Αυστρία

Υψηλόβαθμος πράκτορας του Άσαντ απολαμβάνει χάρη στη Μοσάντ «μια νέα ζωή» στην Αυστρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Γαλλία, Ισραήλ, Κατασκοπεία, Μοσάντ, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Ράκα, Συρία,

Ο Σύρος ταξίαρχος Χαλέντ αλ Χαλάμπι, επικεφαλής των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών την πόλη Ράκα της Συρίας το διάστημα 2009-2013, ξεκίνησε μια «νέα ζωή» στην Αυστρία με τη βοήθεια της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, σύμφωνα με τη βρετανική The Telegraph.

Ο Χαλάμπι είχε ζητήσει αρχικά άσυλο από τη Γαλλία, το αίτημά του όμως δεν έγινε δεκτό γιατί οι γαλλικές Αρχές τον υποψιάζονται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Ο Σύρος ταξίαρχος αποστάτησε από το καθεστώς Άσαντ το 2013.

Αργότερα την ίδια χρονιά η πόλη έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο Χαλάμπι εκμεταλλεύτηκε τη χαοτική κατάσταση και διέφυγε, ανάμεσα σε πρόσφυγες, στην Τουρκία και στη συνέχεια πέρασε στην Ευρώπη.

Στον Χαλάμπι έχει γίνει μήνυση για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την The Telegraph, κρατούμενοι τον κατηγορούν για βασανιστήρια, σεξουαλικές επιθέσεις και φόνους κατά την περίοδο που ήταν διοικητής των υπηρεσιών πληροφοριών στη Ράκα.

Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Το 2014 έφτασε στη Γαλλία, όπου απορρίφθηκε η αίτησή του για άσυλο.

Το 2015 με τη βοήθεια Ισραηλινών πρακτόρων μετέβη στην Αυστρία, όπου και έλαβε άσυλο.

«Θέλαμε να τον ρωτήσουμε για όλες τις μαρτυρίες που έχουμε συγκεντρώσει.

»Είναι πολύ απογοητευτικό καθώς ήταν κορυφαίος στόχος», είπε γαλλική δικαστική πηγή στην The Telegraph.

«Δεδομένου ότι ήταν πραγματικά εκνευρισμένος επειδή δεν έλαβε άσυλο στη Γαλλία, φαίνεται ότι ήρθε σε επαφή με τη Μοσάντ, η οποία ήρθε με τη σειρά της σε επαφή με την αυστριακή BVT», δήλωσε ίδια η δικαστική πηγή στη The Telegraph.

«Η Μοσάντ πρέπει επίσης να θεώρησε ότι θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον και ίσως ακόμη και να παίξει πολιτικό ρόλο στο μέλλον».

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «CIJA» (Commission for International Justice and Accountability), παρουσίασε στις αυστριακές Αρχές -όπως υποστηρίζει- αποδείξεις για τη συμμετοχή του Χαλάμπι σε εγκλήματα πολέμου. Η ΜΚΟ ισχυρίζεται ότι έχει μαρτυρίες και καταθέσεις από 40 θύματα.

Η Νέρμα Τζελάτσιτς, διευθύντρια της «CIJA», δήλωσε στη The Telegraph ότι ο Αλ Χαλάμπι είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του συριακού καθεστώτος που μπορεί να βρεθεί στη Ζώνη Σέγκεν.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις μηνύσεις και τις κατηγορίες, ο Αλ Χαλάμπι πιστεύεται ότι παραμένει στην Ευρώπη και κινείται μεταξύ Αυστρίας, Σλοβακίας και Ελβετίας.

Σχετικά άρθρα