Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιγνατίου: Ο Πομπέο να το πάει μέχρι τέλους – Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας έχουν αργήσει

Ιγνατίου: Ο Πομπέο να το πάει μέχρι τέλους – Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας έχουν αργήσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάικ Πόμπεο, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μιχάλης Ιγνατίου, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τουρκία,

Δικαιώνει απόλυτα την επίθεση που ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, εξαπέλυσε κατά της Τουρκίας, στο πλαίσιο της διάσκεψης με τους ομολόγους του των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ο αρθρογράφος και ανταποκριτής από την Αμερική, Μιχάλης Ιγνατίου.

Σε ανάλυσή του που δημοσιεύεται στο ethnos.gr, ο Μ. Ιγνατίου θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν αργήσει πολύ να επιβάλλουν κυρώσεις στην Άγκυρα για την παραβατική συμπεριφορά της και ουσιαστικά καλεί τον Μάικ Πομπέο να «το πάει μέχρι τέλους».

Αναλυτικά, το άρθρο του Μ. Ιγνατίου έχει ως εξής:

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του Politico, που ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της Τουρκίας.

Τόσο σκληρή, που έπεσαν τα… σαγόνια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πάτωμα, καθώς άκουγε τον κ. Πομπέο, και έτριβε τα μάτια του και… καθάριζε τα αυτιά του!

Καλώς έπραξε ο κ. Πομπέο, αν όντως ισχύουν οι πληροφορίες ότι είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Και άργησε, θα προσθέταμε.

Και πρέπει να συνεχίσει αυτή την επίθεση, με πράξεις. Και να μην αρκεστεί στα λόγια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγόρησε τους Τούρκους ότι εναντιώνονται στις αρχές της Δυτικής Συμμαχίας και υπονομεύουν τη λειτουργία και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Βαριές κουβέντες από τον ευγενικό κ. Πομπέο, που έχει επιφυλάξει τέτοιους χαρακτηρισμούς -για άλλα θέματα βέβαια- σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και άλλα κράτη με αυταρχικούς ηγέτες.

Αλλά, η κατηγορία που πιστεύουμε ότι είναι η χειρότερη, αφορά την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο κ. Πομπέο φέρεται να είπε ότι αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από μία χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, η αγορά των S-400.

Η θέση που παρουσίασε ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι απόλυτα σωστή.

Διότι πέραν αυτής καθ’ αυτής της αγοράς, η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του δολιοφθορέα για τη Ρωσία, μέσα στη Δυτική Συμμαχία.

Και είναι μία μεγάλη αλήθεια αυτή, την οποία εντόπισαν πολύ νωρίς οι Αμερικανοί, αλλά για λόγους που είναι γνωστοί πια, και αφορούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Τραμπ, επέλεξαν να μην πράξουν τίποτα.

Ούτε σταμάτησαν την δολιοφθορά εναντίον του ίδιου του ΝΑΤΟ και ειδικά εναντίον μελών όπως η Ελλάδα, ούτε τιμώρησαν την παραβατική Τουρκία.

Και, εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, έρχεται τώρα ο κ. Πομπέο -και επαναλαμβάνω ότι πολύ καλά κάνει- να λέει με ακρίβεια όσα έλεγαν οι Αμερικανοί νομοθέτες από το 2018.

Προειδοποιούσαν οι πάντες.

Ο Αμερικανός υπουργός και οι υφιστάμενοί του, δήλωσαν άπειρες φορές ότι οι κυρώσεις για την Τουρκία έρχονται. Δεν ήρθαν ποτέ μέχρι σήμερα.

Ακούω δεξιά και αριστερά ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον κ. Τραμπ, ότι ήδη έχει εισηγηθεί κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Είναι μία πληροφορία που δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε μέχρι αυτή τη στιγμή.

Αν όντως πιστεύει ότι έστω και στο παρά πέντε πρέπει να τιμωρηθεί η Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος, εμείς θα τον χειροκροτήσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι από τον Μάιο έχει αρχίσει να επιβάλλει ένα νέο «δόγμα» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Και πιστεύω ότι έχει ένα «δίκιο» να διαμαρτύρεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δηλαδή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον Μάικ Πομπέο, έχει επιβάλει αυτή την απομάκρυνση της αμερικανικής στρατηγικής από την Τουρκία.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, ο κ. Τσαβούσογλου πρέπει να ευχαριστεί τους Αμερικανούς που δεν κατέστρεψαν την τουρκική οικονομία. Διότι αν στη θέση της κατοχικής δύναμης ήταν μία άλλη χώρα, ο πρόεδρος Τραμπ θα την είχε διαλύσει.

Λοιπόν: Τώρα που φεύγει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και επειδή ο κ. Πομπέο έχει βλέψεις για μεγαλύτερα αξιώματα, ας φτάσει μέχρι το τέλος.

Ας κάνει την ανακοίνωση που περιμένουν όλοι στην Ουάσιγκτον -και όχι μόνο. Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας έχουν αργήσει πολύ.

Σχετικά άρθρα