ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επικεφαλής Moderna: Με το εμβόλιο δεν νοσείς σοβαρά, αλλά κολλάς τον κορωνοϊό

Επικεφαλής Moderna: Με το εμβόλιο δεν νοσείς σοβαρά, αλλά κολλάς τον κορωνοϊό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Το εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna αποτρέπει από το να νοσήσει κάποιος σοβαρά από κορωνοϊό, δηλαδή να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο και ενδεχομένως να καταλήξει σε κάποια ΜΕΘ αλλά δεν τον αποτρέπει από το να κολλήσει τον ιό και να τον μεταδώσει σε κάποιον άλλο.

Πράγμα που σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί τη λεγόμενη ανοσία στον κορωνοϊό, όπως ισχύει με τα εμβόλια άλλων ιών που όμως έχουν εξελιχθεί μέσα από δοκιμές δεκαετιών.

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο υγειονομικός επικεφαλής της Moderna, Tal Zaks, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Axios και λέει πως ο κόσμος δεν πρέπει να έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Να μη «μεταφράζουμε υπερβολικά» τα αποτελέσματα μας καλεί, υποθέτοντας λανθασμένα πως η ζωή θα αποκτήσει τη συνήθη κανονικότητά της όταν εμβολιαστεί ο κόσμος.

Ο Zaks προειδοποίησε πως τα κλινικά αποτελέσματα δείχνουν μόνο ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει κάποιον από το να αρρωστήσει ή να « αρρωστήσει σοβαρά» από τον κορωνοϊό.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως το εμβόλιο αποτρέπει τη μετάδοση του ιού.

Συγεκριμένα οι κλινικές δοκιμές «δεν δείχνουν ότι μπορεί να σε αποτρέψει από το να κουβαλάς τον ιό και να μολύνεις άλλους», είπε ο Zaks σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του μέσου στο HBO.

«Όταν ξεκινήσαμε την ανάπτυξη του εμβολίου δεν είχαμε επαρκή δεδομένα για να αποδείξουμε ότι αυτό το εμβόλιο σταματά τη μετάδοση».

Ο ίδιος πιστεύει πως ενδέχεται να τη σταματά, απλώς δεν μπορεί να το αποδείξει. Κι έτσι δεν το λέει. Όσο τουλάχιστον δεν έχει στα χέρια του αποφασιστικά αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα