Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρίψη δοκιμαστικής πυρηνικής βόμβας B61-12 από F-35A στην έρημο της Νεβάδα

Ρίψη δοκιμαστικής πυρηνικής βόμβας B61-12 από F-35A στην έρημο της Νεβάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νεβάδα, Πυρηνικά Όπλα,

Ρίψη δοκιμαστικής πυρηνικής βόμβας B61-12 από stealth μαχητικό F-35A πραγματοποιήθηκε στη Νεβάδα, όπως ανακοινώθηκε από τα Sandia National Laboratories.

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά πτητικών δοκιμών του νεότερου μαχητικού της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, στο πλαίσιο της οποίας η βόμβα ερρίφθη από εσωτερική θυρίδα σε ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου.

Η δοκιμή αυτή, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, ήταν η πρώτη στο Tonopah Test Range των Sandia National Laboratories με το εν λόγω μαχητικό.

Επίσης ήταν η πρώτη μιας σειράς δοκιμών που θα ολοκληρωθούν με πλήρεις επιδείξεις οπλικών συστημάτων, για να διασφαλιστεί πως η βόμβα θα λειτουργεί πάντα όταν απαιτείται και όχι υπό άλλες συνθήκες.

Κατά τη δοκιμή της 25ης Αυγούστου, ένα F-35A που πετούσε ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου έριξε μια βόμβα B61-12 –που περιείχε μη πυρηνικά και ψευδή πυρηνικά στοιχεία- από ύψος περίπου 10.500 ποδών πάνω από το Tonopah Test Range.

Η δοκιμαστική Β61-12 έπεσε στην έρημο στο προκαθορισμένο σημείο περίπου 42 δευτερόλεπτα αργότερα.

Αντίθετα με άλλα μαχητικά, το F-35A φέρει τη βόμβα εσωτερικά.

Η πρόσφατη δοκιμή ήταν η πρώτη επίδειξη απελευθέρωσης μιας B-61-12 από εσωτερική θυρίδα σε μαχητικό, και η πρώτη τέτοια ρίψη σε ταχύτητες Μαχ 1 και άνω.

Η πρώτη Β61 τέθηκε σε υπηρεσία πριν από 50 χρόνια, και ανά τις δεκαετίες έχουν γίνει διάφορες τροποποιήσεις για να αυξηθεί η ασφάλεια και αξιοπιστία του όπλου.

Η Β61-12 αποτελεί τον αντικαταστάτη των περισσότερων προηγούμενων μοντέλων.

Σχετικά άρθρα