Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία αρνήθηκε έλεγχο γερμανικής φρεγάτας σε εμπορικό που έπλεε προς τη Λιβύη – Απειλείται με κυρώσεις

Η Τουρκία αρνήθηκε έλεγχο γερμανικής φρεγάτας σε εμπορικό που έπλεε προς τη Λιβύη – Απειλείται με κυρώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ειρήνη (IRINI) - Ναυτική Επιχείρηση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Λιβύη, Τουρκία, Τουρκικό Εμπορικό Πλοίο,

Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία απείλησαν τη Δευτέρα να επιβάλουν κυρώσεις σε όλους όσοι εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο ο οποίος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.

Την ίδια ώρα ο βασικός αποδέκτης των απειλών αυτών η Τουρκία όχι μόνο αδιαφορεί αλλά και προκαλεί απαγορεύοντας ελέγχους σε καράβια της που κατευθύνονται στη Λιβύη μεταφέροντας πιθανότατα όπλα και μισθοφόρους.

Η απειλή των τεσσάρων

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτκού Διαλόγου και τις άλλες οδούς της διαδικασίας του Βερολίνου, καθώς και εκείνους που εξακολουθούν να λεηλατούν τους κρατικούς πόρους ή που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παρίσι.

«Καλούμε όλες τις διεθνείς και λιβυκές πλευρές να απέχουν από οποιαδήποτε παράλληλη και μη συντονισμένη πρωτοβουλία, η οποία κινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ», συνεχίζουν οι τέσσερις χώρες.

Λίβυοι αντιπρόσωποι αρμόδιοι να ορίσουν μια ενωμένη εκτελεστική αρχή αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης μετά την πρώτη τους συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου στην Τύνιδα, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2024, αλλά όχι στα ονόματα των μελών της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η υπηρεσιακή απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς είχε προειδοποιήσει τότε όσους ανήκουν καθεστηκυία τάξη που ανησυχούν πάνω απ΄ όλα «να διατηρήσουν τα προνόμοιά τους».

«Η διεθνής κοινότητα έχει εργαλεία στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει όλους όσοι εμποδίζουν, περιλαμβανομένη με την επιβολή κυρώσεων», είχε τονίσει η Ουίλιαμς.

Οι αντιπρόσωποι πρέπει να ορίσουν έναν επικεφαλής κυβέρνησης και τα τρία μέλη ενός προεδρικού συμβουλίου που θα ασκούν την εκτελεστική εξουσία και θα αναλάβουν τα ηνία από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις που υπάρχουν στη Λιβύη.

«Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και οικειοποίησης από τους Λίβυους του πολιτικού μέλλοντος της χώρας τους», υπογράμμισαν Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη και Βερολίνο καταγγέλλοντας οποιαδήποτε «ξένη παρέμβαση».

Η άρνηση της Τουρκίας για έλεγχο

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η πραγματικότητα να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι ρητορικές κορώνες δεν αρκούν για να λυθεί ένα πρόβλημα και να τονίσει ότι χρειάζονται άμεσες λύσεις.

Χωρίς να είναι σαφές αν το περιστατικό συνέβη πριν την δημοσιοποίηση της επιστολής έγινε γνωστό από την ιστοσελίδα του περιοδικού «Der Spiegel» ότι η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από εκπρόσωπο των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Τουρκία, προσθέτει το περιοδικό, δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα.

Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η Τουρκία «δεν κρύβει την άμεση υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και στέλνει όπλα και μισθοφόρους με πλοία και αεροπλάνα.

»Η επιχείρηση “IRINI” ωστόσο είναι σχεδόν ανίσχυρη χωρίς την συνεργασία της Άγκυρας».

Το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στην Λιβύη.

Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.

Επιβεβαιώνει η Γερμανία

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε σήμερα πως πράγματι στρατιωτική ομάδα από την φρεγάτα «Αμβούργο» επιβιβάστηκαν στο τουρκικό σκάφος Rosalina-A, στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, αλλά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους ελέγχους, μετά από διαμαρτυρία της Τουρκίας στην αποστολή της ΕΕ.

Με εντολή του Έλληνα διοικητή η επιχείρηση, λέει η Άγκυρα

Σύμφωνα με το Reuters και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, το πλοίο μετέφερε τρόφιμα και μπογιές ενώ ο έλεγχος ήταν «παράνομος» κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου καθώς δεν ανέμεινε την έγκριση της Άγκυρας.

To τουρκικό TRTHaber δημοσιοποίησε βίντεο το οποίο δείχνει την εξέλιξη της επιχείρησης πάνω στο τουρκικό σκάφος, ενώ επικεντρώνεται –όπως και τα άλλα τουρκικά ΜΜΕ- στο γεγονός ότι διοικητής της δύναμης Ειρήνη είναι Έλληνας.

Πράγματι, το τρέχον 6μηνο, η επιχείρηση βρίσκεται υπό Ελληνική Διοίκηση, με Έλληνα Ναύαρχο που επιβαίνει στην φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ.

Ο Έλληνας ναύαρχος ωστόσο κινείται με βάση τις εντολές που παίρνει από τον Ιταλό Ναύαρχο στο κέντρο επιχειρήσεων της επιχείρησης Ειρήνη που εδρεύει στη Ρώμη.

Πληροφορίες του Hellas Journal αναφέρουν ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ήταν εκείνο που δεν αποδέχτηκε τη νηοψία.

Το προηγούμενο της Γαλλίας…

Σημειώνεται πως νέα κλιμάκωση γνώρισαν οι τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Γαλλία στις αρχές του καλοκαιριού φέτος όταν το Παρίσι κατηγόρησε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ότι χρησιμοποίησε τα σήματα κλήσης του ΝΑΤΟ κατά τη συνοδεία τουρκικών πλοίων που θεωρούνται ύποπτα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, προκειμένου να παραδώσουν όπλα στη Λιβύη.

Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει και η καταγγελία ότι σε μια περίπτωση τουρκικά πολεμικά πλοία ενήργησαν επιθετικά προς γαλλικό πολεμικό πλοίο σε μια αποστολή του ΝΑΤΟ που ήλεγχε αν το τουρκικό πλοίο Cirkin μετέφερε λαθραία όπλα στη Λιβύη.

Η Γαλλία είχε καταγγείλει πως το Cirkin έκλεισε το σύστημα εντοπισμού του, κάλυψε τον αριθμό του και αρνήθηκε να πει ποιος ήταν ο προορισμός του.

«Ήταν μια εξαιρετικά επιθετική πράξη και δεν μπορεί αυτή να είναι ενέργεια ενός συμμάχου που εργάζεται μέσα στο ΝΑΤΟ υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», είχε τονίσει αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη σήμερα έρευνα από την επιχείρηση IRINI για τις γαλλικές καταγγελίες.

Σχετικά άρθρα