Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σεμπάστιαν Κουρτς προς Ουγγαρία και Πολωνία: Ευρωπαϊκά χρήματα θα ρέουν μόνο με μεταρρυθμίσεις και κράτος δικαίου

Σεμπάστιαν Κουρτς προς Ουγγαρία και Πολωνία: Ευρωπαϊκά χρήματα θα ρέουν μόνο με μεταρρυθμίσεις και κράτος δικαίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ουγγαρία, Πολωνία, Σεμπάστιαν Κουρτς,

«Βάση» για την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις και το κράτος δικαίου, τονίζει σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ενόψει της τηλεδιάσκεψης κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρατηρώντας πως τώρα οι αξιώσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκταμίευση χρημάτων των φορολογουμένων είναι τόσο υψηλές όσο ποτέ, ο καγκελάριος επισημαίνει την θέση του -στη διαφωνία με την Ουγγαρία και την Πολωνία στο θέμα του κράτους δικαίου- ότι «ευρωπαϊκά χρήματα θα ρέουν, εάν εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και τηρείται το κράτος δικαίου», και επιπλέον, ο ίδιος τάσσεται εναντίον συμβιβασμών και υπέρ του ακριβούς ελέγχου «για το πώς ξοδεύονται στη συνέχεια τα χρήματα».

Ουγγαρία και Πολωνία

Βουδαπέστη και Βαρσοβία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους τήρησης του κράτους δικαίου που τίθενται για την διάθεση κοινοτικών κονδυλίων, μπλοκάρουν με «βέτο» τους το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επισήμως, το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνόδου κορυφής, η διαδικτυακή συνάντηση των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων είχε οριστεί για να συζητήσει την κατάσταση του κορωνοϊού στην ΕΕ.

Ωστόσο, η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση, με κύκλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην αναμένουν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί από τους ηγέτες της ΕΕ μία επίλυση της διαφοράς.

Συμβιβασμοί

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, στο περιθώριο του διαδικτυακού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, υπενθύμισε τις μακρόχρονες διαπραγματεύσεις σχετικά με το πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι «ήμασταν μέρος των τεσσάρων φειδωλών, έπρεπε επίσης να κάνουμε συμβιβασμούς και αυτό περιμένουμε από όλους τους άλλους».

Ο ίδιος φυσικά δεν ήθελε να προκαταβάλει μια πιθανή εναλλακτική λύση σε περίπτωση που η Ουγγαρία και η Πολωνία επιμείνουν στο «βέτο», όπως για παράδειγμα, μια ετήσια παράταση του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ, σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε «αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια συμφωνία, επειδή πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία».

Σχετικά άρθρα