Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεράλ Ακσενέρ: «Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική»

Μεράλ Ακσενέρ: «Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Γκρίζοι Λύκοι, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεράλ Άκσενερ, Τουρκία,

Η ακροδεξιά «λύκαινα», Μεράλ Ακσενέρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το «Καλό Κόμμα» της, διάσπαση των Γκρίζων Λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμμάχου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα σταθεί στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων με όλα τα μέσα του.

«Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του εδάφους της [“Τουρκικής Δημοκρατίας”] της Βόρειας Κύπρου, το δικαίωμα φωνής και εξουσίας ανήκει στους Τουρκοκύπριους», είπε.

«Πιστεύουμε ότι θα έρθει η ευτυχισμένη μέρα που ο κόσμος θα αναγνωρίσει την πραγματικότητα των Τουρκοκυπρίων», προσθέτοντας ότι «η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική», όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Andolu.

Εισβολή

Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου στις 15ης Ιουλίου.

Το πραξικόπημα διατάχθηκε από την Χούντα των Αθηνών και πραγματοποιήθηκε από την κυπριακή Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με την οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄.

Το πραξικόπημα ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στόχος του ήταν η ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

Ο τοποθετημένος από τους πραξικοπηματίες νέος Πρόεδρος, Νίκος Σαμψών, ανακήρυξε την Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου.

Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων.

Οι τούρκικες δυνάμεις εντός τριών ημερών κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη.

Στις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου κατέρρευσαν.

Ακολούθησαν δύο γύροι διαβουλεύσεων στη Γενεύη μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, στις οποίες η Τουρκία ζητούσε ομοσπονδιακή λύση, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών της Κύπρου να ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους.

Στις 14 Αυγούστου, οι συνομιλίες της Γενεύης κατέρρευσαν και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120 χιλιάδες Κύπριους (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

Ψευδοκράτος

«Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ονομάζεται από την Τουρκία το ψευδοκράτος στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο τελεί υπό παράνομη τουρκική κατοχή από το 1974 κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Δικαίου.

Η Τουρκία προέβη στις 15 Νοεμβρίου 1983 στην ανακήρυξη σε κράτος των κατεχομένων εδαφών, κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το 1983, διαμελίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ανακήρυξη αυτή έγινε εννέα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σχετικά άρθρα