Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με κορωνοϊό ο ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί

Με κορωνοϊό ο ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Ο Ιρανός πολιτικός ηγέτης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, που ανήκει στην αντιπολίτευση, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, όπως και η ακτιβίστρια σύζυγός του, ενώ τελούν σε κατ’ οίκον κράτηση από τις ιρανικές Αρχές. Την είδηση μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA την Κυριακή.

Ο Μουσαβί και η σύζυγός του Ζαχρά Ραχναβάρντ «εξετάστηκαν στο σπίτι τους από έναν γιατρό (…) και η κατάσταση της υγείας τους σε γενικές γραμμές είναι καλή», προσθέτει η ιστοσελίδα Kaleme, που πρόσκειται στον πρώην πρωθυπουργό Μουσαβί, ο οποίος έγινε μετέπειτα αντιφρονών.

Οι ιρανικές Αρχές ανακοίνωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας και καραντίνα διάρκειας δύο εβδομάδων σε 100 πόλεις και κωμοπόλεις, για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού. Στη χώρα σημειώνονται οι υψηλότεροι αριθμοί θανάτων εξαιτίας της Covid-19 από την αρχή της πανδημίας.

Ο 78χρονος Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί κατέβηκε υποψήφιος πρόεδρος του Ιράν στις εκλογές του 2009, τις οποίες δεν κέρδισε, απέναντι στον τότε πρόεδρο Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ.

Καταγγελίες για νοθεία πυροδότησαν τότε παλλαϊκά συλλαλητήρια, που το ιρανικό ισλαμιστικό καθεστώς κατέστειλε με ωμή βία.

Ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ύστερα πρωθυπουργός του Ιράν από το 1981 έως το 1989. Μετά το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργήθηκε.

Ήταν στέλεχος της ισλαμιστικής επανάστασης και συνεχίζει να θεωρείται τυπικά μέλος της ηγεσίας του καθεστώτος αν και από το 2009 είναι σε δυσμένεια.

Μεταξύ των ισλαμιστών θεωρείται μεταρρυθμιστής και διατηρεί την ηγεσία του «Πράσινου Κινήματος» της αντιπολίτευσης.

Από το 2011 τελεί σε κατ’ οίκον κράτηση.

Το Ιράν είναι η χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία με 41.500 νεκρούς μέχρι στιγμής από τα πάνω από 762.000 κρούσματα κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σχετικά άρθρα