Ο διευθυντής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, προβάλλεται ως μία εναλλακτική στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ως ένας ευφυής και επιχειρησιακός ηγέτης που ξέρει να δρα και να βρίσκει λύσεις.
Ανάλυση με τίτλο «Η μεταμόρφωση της ισραηλινής Μοσάντ» φιλοξενεί η ιστοσελίδα Israel Today, επικεντρώνοντας στον ρόλο του διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Γιόσι Κοέν, τον οποίο επαινεί για τη συνεισφορά του στην πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων της Ιερουσαλήμ με μια σειρά από αραβικά καθεστώτα και στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ο Γιόσι Κοέν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι «ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος που έχει αποκαταστήσει τη γοητεία της υπηρεσίας».
«Ο Κοέν βρίσκεται πίσω από την τρέχουσα προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και μετριοπαθών αραβικών χωρών όπως το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν.
»Ως διευθυντής της Μοσάντ, ο Κοέν συχνά ταξίδεψε κρυφά σε αραβικές χώρες για να συνομιλήσει με τους Άραβες ομολόγους του, και αυτές οι συνομιλίες δεν αφορούσαν μόνο τον κίνδυνο που ενέχει το Ιράν για αυτές και το Ισραήλ, όπως είναι πλέον εμφανές».
Εξομάλυνση με Άραβες
Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, «ο Κοέν αποκάλυψε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ είναι μια πραγματική πιθανότητα και ότι αυτή η εξομάλυνση πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Πρόκειται για δήλωση που ο διευθυντής της Μοσάντ φέρεται να είπε σε στενούς συνεργάτες του, αλλά τα νέα «διέρρευσαν» σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όπως η ιστοσελίδα ειδήσεων «N12» και στη «The Jerusalem Post».
Ο Γιόσι Κοέν φέρεται επίσης να είπε στους συνεργάτες του ότι η επόμενη αραβική χώρα που θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ είναι το Ομάν, αλλά και αυτό θα γίνει μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών «Zogby», το 80% των Σαουδαράβων επιθυμεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, όπως και το ίδιο ποσοστό Ισραηλινών επιθυμεί το ίδιο με τη Σαουδική Αραβία.
Ο ερευνητής του ινστιτούτου «Mitvim», Ελί Ποντέχ, υποστήριξε, σε πρόσφατο άρθρο του στον ισραηλινό ιστότοπο ειδήσεων Walla, ότι υπήρχαν μυστικές επαφές μεταξύ των αραβικών κρατών του Κόλπου και του Ισραήλ για περισσότερα από 50 χρόνια και ότι τώρα παρουσιάστηκε μια ιδανική ευκαιρία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αυτών των αραβικών εθνών.
Το μπάτζετ της Μοσάντ
Υπό την ηγεσία του Κοέν, ο προϋπολογισμός της Μοσάντ εκτινάχτηκε από το 1,5 δισ. στα 2,6 δισ.
Έτσι η Μοσάντ γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη οικουμενικά υπηρεσία πληροφοριών, μετά τη CIA, από άποψη μπάτζετ.
Δεν αποτελεί πλέον μόνο μια υπηρεσία πληροφοριών, κατασκοπείας και «σκοτεινών» επιχειρήσεων.
Στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού η Μοσάντ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Κορωνοϊός
Η Μοσάντ ήταν η πρώτη ισραηλινή υπηρεσία που μετέφερε δεκάδες χιλιάδες ποιοτικές μάσκες προσώπου από το εξωτερικό στο Ισραήλ τον περασμένο Μάρτιο, και αυτό ήταν έργο του Κοέν, ο οποίος απέκτησε τις μάσκες από ένα από τα κράτη του Περσικού Κόλπου, πιθανότατα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το πρώτο αραβικό κράτος που εξομάλυνε λίγο καιρό αργότερα με το Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, ο Κοέν έφερε από το εξωτερικό στο Ισραήλ αναπνευστήρες, τεστ και προστατευτικές στολές για γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και άλλο ιατρικό εξοπλισμό απαραίτητο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Γράφτηκε αυτήν την εβδομάδα ότι ο Κοέν έφερε, επίσης κρυφά, στο Ισραήλ ένα κινεζικό εμβόλιο, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση σιωπά για αυτήν τη νέα επιχείρηση της Μοσάντ.
Η σιωπή είναι πιθανό να σχετίζεται με την ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
Οι Αμερικανοί πιέζουν το Ισραήλ για λιγότερες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, για να αποτρέψουν απόκτηση επιρροής των Κινέζων στο ισραηλίτικο κράτος.
Γιόσι Κοέν
Η θητεία του Γιόσι Κοέν στη Μοσάντ, που έχει ήδη παραταθεί για ένα έτος, λήγει του χρόνου.
«Πολλοί στο Ισραήλ ευελπιστούν να αναμιχθεί στην πολιτική και τον βλέπουν ως τη μόνη εναλλακτική στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου», επισημαίνει η ανάλυση του Israel Today.