Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμπλέκουν τον Χουάν Κάρλος σε υπόθεση διαφθοράς για συμφωνία 6,7 δισ. ευρώ

Εμπλέκουν τον Χουάν Κάρλος σε υπόθεση διαφθοράς για συμφωνία 6,7 δισ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, Ισπανία, Σαουδική Αραβία, Σκάνδαλο,

Αντιμέτωπος με νέες καταγγελίες για εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς βρίσκεται ο αυτοεξόριστος τέως μονάρχης της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, που μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε από τους εισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου να ερευνήσουν νέες καταγγελίες εις βάρος του.

Ο Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε από τον ισπανικό θρόνο το 2014, βρίσκεται υπό έρευνα για τον φερόμενο ρόλο του σε συμφωνία, βάσει της οποίας ισπανική κοινοπραξία κέρδισε συμβόλαιο 6,7 δισ. ευρώ με σκοπό την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.

Το σκάνδαλο αφορά σε 100 εκατομμύρια δολάρια

Αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο υποδηλώνουν ότι ο Χουάν Κάρλος έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας το 2008, τρία χρόνια πριν την ανάθεση της σύμβασης.

Τότε, ως βασιλιάς καλυπτόταν από την συνταγματική ασυλία, δικαίωμα το οποίο έχασε μετά την παραίτησή του από τον θρόνο και την διαδοχή του από τον νυν βασιλιά Φελίπε.

Μέχρι στιγμής, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη νέα έρευνα.

Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε διάταγμα που δίνει εντολή στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος να παραδώσουν τις αναφορές τους για τον πρώην βασιλιά σε εισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου, προκειμένου να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι πέρατος.

Αποκαλύψεις για πιστωτικές που δεν ήταν στο όνομα της βασιλικής οικογένειας

Η ανακοίνωση έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις ισπανικού ιστοτόπου ότι οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ερευνούσαν τον Χουάν Κάρλος, τη σύζυγό του Σοφία και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας για τη χρήση πιστωτικών καρτών που συνδέονται με λογαριασμούς που δεν είναι στο όνομά τους.

Σύμφωνα με το Eldiario.es, οι υπό έρευνα συναλλαγές έγιναν το διάστημα 2016-2018, κι ενώ ο Χουάν Κάρλος είχε ήδη χάσει την ασυλία του.

Η παραίτηση του Χουάν Κάρλος έγινε μετά από μια σειρά σκανδάλων, για ένα αμφιλεγόμενο κυνήγι ελέφαντα στην Μποτσουάνα, την ώρα που η Ισπανία είχε πληγεί από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008.

Τον Μάρτιο, ο βασιλιάς Φελίπε απέκλεισε τον Χουάν Κάρλος από το ετήσιο εισόδημά του και αποκήρυξε την προσωπική του κληρονομιά από τον πατέρα του, μετά από αναφορές ότι ο προκάτοχός του έλαβε εκατομμύρια ευρώ από μυστικό ταμείο offshore με δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία.

Έρευνα ξεκίνησε για τη δεύτερη φάση της κατασκευής μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που ενώνει τη Μεδίνα και τη Μέκκα και θα καθορίσει το αν υπάρχει ή όχι εγκληματική συνάφεια με τα γεγονότα που συνέβησαν μετά τον Ιούνιο του 20154, όταν τελείωσε η ασυλία του Χουάν Κάρλος.

Έρευνα διεξάγεται και στην Ελβετία, με τους εισαγγελείς να θέτουν στο μικροσκόπιό τους λογαριασμούς του πρώην μονάρχη και ατόμων που καταγγέλλονται ως συνεργάτες του.

Σχετικά άρθρα